Veendammer die vrouw belaagde moet in cel blijven

Borgerswold in Veendam
Borgerswold in Veendam © J. van der Laan
Een 29-jarige Veendammer die verdacht wordt van belaging, moet tot begin april in de cel wachten tot zijn strafzaak dient. Dat heeft de rechtbank bepaald.
Tussen oktober 2018 en september vorig jaar zou hij een vrouw stelselmatig hebben belaagd. Hij trof de vrouw bij een hangplek in het Veendammer park Borgerswold.

Bloemen met kaart

Na die ontmoeting belandden ze op een bankje en ontstond er een gesprek. De vrouw hield daarna de boot af. De man liet zich niet uit het veld slaan en stuurde haar bloemen met een kaart.
Toen hij daarop geen reactie kreeg, stuurde hij haar vriendschapsverzoeken via Facebook, benaderde hij haar bijna dagelijks bij de sportschool en blokkeerde hij haar auto.

STOP-gesprek

De vrouw maakte melding van het gedrag van de man. Daarop voerde de politie een zogeheten STOP-gesprek met hem plaats. Ook na dat gesprek bleef hij volhardend contact zoeken met de vrouw. Volgens de officier van justitie is er 'nog geen fysiek contact geweest'. 'Nóg niet', zei de aanklager stellig.

Wisselende signalen

De raadsman denkt dat de man wat in verwarring is geraakt door de wisselende signalen die de vrouw hem gaf. Ook zou de man nooit bij het huis van de vrouw hebben staan posten. De man zit nu vier maanden in voorarrest. 'Als hij tot april moet wachten, dan zit hij langer vast dan de tijd hem feitelijk wordt opgelegd', zei de raadsman. Hij vroeg aan de rechters zijn cliënt op vrije voeten te stellen.
Ook de Veendammer zelf beloofde aan de rechters dat hij de vrouw nooit mee zou opzoeken. 'Edelachtbare. Laat mij alstublieft vrij.' Maar de rechtbank ging daar niet in mee. De man is eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld geweest. De kans op herhaling wordt hoog geschat. Hij blijft voorlopig in de cel tot zijn strafzaak wordt behandeld.