Noordenveld wil zonnepark op Gronings-Drentse grens

De gemeente Noordenveld heeft Matsloot op het oog als locatie voor een nieuw zonnepark. Het gebied op de grens van Groningen en Drenthe kwam na onderzoek als een van de twee mogelijke locaties uit de bus.

Voor het tweede nieuwe zonnepark heeft de gemeente de omgeving van Zuidvelde, bij Norg, op het oog.

Aandacht voor planten, dieren en ruimtegebruik

Verschillende bedrijven hebben zich bij de gemeente Noordenveld gemeld met plannen voor de ontwikkeling van een zonnepark. De betreffende locaties zijn daarop beoordeeld aan de hand van verschillende criteria, meldt de gemeente.

'Bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat er naast zonnepanelen ook aandacht is voor planten, dieren en ander ruimtegebruik. Een belangrijk criterium is het versterken van het landschap door oude landschapswaarden te herstellen.' Ook heeft de gemeente gekeken naar de afstand tot aansluitingen van de netbeheerders.

Er komt pas een besluit als er een plan ligt waaraan omwonenden een bijdrage hebben geleverd
Kirsten Ipema, wethouder Noordenveld

Inwoners delen mee in opbrengsten

De plannen voor zonneparken bij Matsloot en Zuidvelde worden nu verder onderzocht. 'De bedrijven die op deze plekken een zonnepark willen bouwen, gaan nu met de omwonenden in gesprek', schrijft de gemeente. Dat gebeurt volgens de regels uit het beleidskader ‘Energieprojecten in het landschap’.

Wethouder Kirsten Ipema: 'Wij willen dat energieprojecten, zoals zonneparken, zorgvuldig tot stand komen. Inwoners moeten daarin een stem krijgen. En na realisatie moeten zij kunnen meedelen in de opbrengsten. Er komt dan ook pas een besluit over een vergunning, als er een plan ligt waaraan omwonenden een bijdrage hebben geleverd.'

Lees ook:
- Groninger Landschap: ‘Alles doen om windmolens op zeedijk tegen te houden'
- Verzet tegen zonneparken in Drentsche Aa-gebied: 'Desastreus voor natuur'
- Gemeente Groningen telt nu 364.000 zonnepanelen: 'We zijn over de helft'
- Alles over zonneparken in de provincie

Meer over dit onderwerp:
natuur duurzaamheid zonnepanelen
Deel dit artikel:

Recent nieuws