Kim Polling pakt brons en deelt harde tik uit aan concurrente voor Spelen

Judoka Kim Polling heeft tijdens de Masters in Doha een flinke tik uitgedeeld aan haar concurrente voor een plek op de Olympische Spelen in Tokio komende zomer, Sanne van Dijke. Ze won de partij om het brons in de klasse tot 70 kilogram van haar landgenote.

Het toernooi, voor de 36 beste judoka’s ter wereld per gewichtsklasse, geldt als een belangrijk meetmoment voor de Olympische Spelen van Tokio komende zomer.

Goed begin

Voor Polling was het, vanwege een operatie aan haar knie en het coronavirus, haar eerste toernooi na dertien maanden. De 29-jarige judoka uit Zevenhuizen, die in de eerste ronde was vrijgeloot, versloeg in de tweede ronde de Ierse Megan Fletcher (31) na iets meer dan anderhalve minuut met ippon.

Kwartfinale

Polling ging vervolgens in de kwartfinale in de golden score op straffen onderuit tegen de Australische Aoife Coughlan (25), de nummer 29 van de wereldranglijst, waardoor ze verder moest in de herkansingen.

Wereldkampioene

In de herkansingen trof ze de Française Marie-Eve Gahié (24), de nummer één van de wereldranglijst en regerend wereldkampioene. Die partij won ze met ippon, waardoor ze om het brons mocht strijden. Dat deed ze uitgerekend tegen landgenote Sanne van Dijke, die in de halve finale werd uitgeschakeld op straffen door de Japanse Yoko Ono.

Om brons tegen Van Dijke

In de partij om het brons werkte Polling Van Dijke na anderhalve minuut op haar zij, waardoor ze een waza-ari toegekend kreeg. Van Dijke liep ook nog tegen een straf aan en Polling wist de voorsprong te behouden tot het einde, waardoor ze het brons veroverde.

Concurrentiestrijd

Polling is in een concurrentiestrijd verwikkeld met landgenote Sanne van Dijke (25) voor een plek op de Spelen in Tokio, waar slechts één judoka per land aan deel mag nemen per gewichtsklasse. Van Dijke staat derde op de wereldranglijst, Polling zesde. Maar de Groningse heeft te maken gehad met ernstig blessureleed, waardoor ze lange tijd geen punten kon verdienen voor de ranglijst.

De judoka’s troffen elkaar vijf keer eerder op het hoogste niveau. Polling won alle vijf ontmoetingen. De laatste keer was in de finale van de laatste Masters in het Chinese Qingdao, in december 2019. Polling won de Masters in totaal vier keer. Van Dijke won het toernooi nog nooit.

Nog meetmomenten op komst

De Nederlandse judobond beslist op basis van drie meetmomenten wie er naar de Spelen mag in de gewichtsklassen van onder anderen Kim Polling en Henk Grol. De Grand Slam van Tel Aviv (18-20 februari) en de Europese kampioenschappen in Lissabon (16-18 april) zijn de overige meetmomenten.

Lees ook:
- Kim Polling overtuigt in eerste partij tijdens Masters in Qatar

Meer over dit onderwerp:
kimpolling
Deel dit artikel:

Recent nieuws