Maggelmens

Je hebt cijfermensen en lettermensen. Ik ben een lettermens, een woordenmens, zelfs een mooie woordenmens. Ik ben dol op mooie woorden. ‘Verademing’ bijvoorbeeld en wat dacht u van ‘oxyvibieus’? Het Groningse woord ‘maggeln’ is mijn absolute favoriet.
Wij Groningers zijn goed in woorden die exact uitdrukken wat het voorstelt. Pootjen, siepeltrien, tudebekje. Prachtig!
Maggeln dus ook. Maggeln betekent lelijk schrijven. Niet lelijk over iemand of qua zinsbouw, maar schrijven met een verschrikkelijk onleesbaar handschrift. Ik heb er zelf ook last van. Tijdens het werk maak ik vaak notities. Een telefoonnummer bijvoorbeeld. Nou je bent er mooi klaar mee als het nummer twee vieren en twee negens bevat en jij kan in je eigen handschrift het verschil niet zien tussen een negen en een vier. Gelukkig heb je tegenwoordig computers want anders kon u dit stukje waarschijnlijk ook niet lezen.
Als ik er goed over nadenk ben ik dus geen woordenmens maar een maggelmens en nog steeds geen cijfermens. Met cijfers heb ik niets. Ook nooit gehad ook. Bij mijn eindexamen havo had ik een 1,8 op wiskunde. Niet dat ik er trots op ben maar het zegt wel veel over mijn anti-cijfer gevoel. Bij cijfers voel ik negativiteit. Als het nou gaat om de stroom- of gasafrekening, de belastingteruggave of mijn bankafschrift. Er staat altijd zo’n vilein minnetje voor.
Cijfers zijn dus nooit mijn vrienden geweest. Maar sinds vorige week is dat helemaal anders. Zomaar op een mooie namiddag sloot ik de getallen in mijn armen. Een big hug zelfs. Allemaal te danken aan onze internetredactie. Daar zitten niet alleen woordenmensen maar ook cijfermensen. Cijferfanaten. Alles houden ze bij. Welke berichten, filmpjes, foto’s, pagina’s het meest worden bekeken, wanneer ze worden bekeken, hoe ze worden bekeken, of ze worden bekeken, je kan het niet verzinnen. Zij denken in cijfers, webstats en pagegeviews. Regelmatig krijgen we een nieuwsbrief van onze collega’s. Vaak met leuke weetjes.
Nu kwamen ze met de statistieken van de ‘wie is wie’-pagina op onze homepage. Het smoelenboek, zeg maar, waar je kunt lezen en zien wie er allemaal werken bij RTV Noord. Ze hadden een lijstje gemaakt welke collega’s in de maand november het meest waren bekeken.
Nummer 1: sportbenjamin Karel Jan Buurke. Dat lijkt verrassend want zoveel is de jonge sportverslaggever nou ook weer niet op radio en tv. Maar KJ is wel een enorme hunk en nog lekker jong. Dus das logisch!. En wie stond nummer 2? Je gelooft het niet. Dat was ik. Ouwe knar van bijna 42. Ik geloofde het zelf ook niet. Dat moest een foutje zijn. Even nagevraagd bij internetbaas Rens van Stralen. Nee hoor, het klopte als een bus. Zeshonderd keer in de maand november. ‘Sterker nog’, vertelde hij met een grote glimlach. Over het laatste half jaar voerde ik de ranglijst met een enorme voorsprong aan.
Jeetje mina, sapperdeflap!!!! Je zou toch eerder mooie meiden als Eva Hulscher, Janine Abbring, boegbeeld Cunera van Selm of BN-er Jacques d’Ancona aan kop verwachten. Nee hoor! Duizenden mensen die juist mijn fotootje begluren. Ik stel me voor dat al die gluurders bij mij in de straat staan. Man! Die kunnen er lang niet in. Kilometers file in Winschoten. Een week lang liep ik met m’n hoofd in de wolken.
Afgelopen weekend droomde ik dat alle gluurders onder mijn raam stonden en in koor allemaal getallen tussen de 1 en de miljoen scandeerden. Ik ben genezen. Ik ben gewoon weer een maggelmens.