Brons hoogst haalbare voor Grol in Qatar (update)

Judoka Henk Grol is in de halve finale van de Doha Masters onderuit gegaan tegen de hooggeplaatste Rus Inal Tasoev. Hierdoor is brons het hoogst haalbare voor de oud-Veendammer.

Na een dikke minuut maakte de nummer drie van de wereldranglijst uit Rusland een vol punt tegen Grol, die daarmee later woensdag mag strijden om het brons.

Opnieuw tegen Rus

In de partij om het brons treft Grol opnieuw een sterke Rus. Dan is Tamerlan Bashaev (24) de tegenstander, de nummer vijftien van de wereldranglijst, die de laatste tijd goed presteert. De Rus bereikte in oktober vorig jaar de finale van de Grand Slam van Boedapest, waarin hij nog verloor van landgenoot Tasoev.

Een maand later werd hij Europees kampioen in Praag. Hij versloeg onder anderen de regerend wereldkampioen Lukas Krpalek en in de finale was hij deze keer wel te sterk voor Tasoev.

Eerdere rondes

In de eerste ronde scoorde Grol al snel waza-ari tegen de Hongaar Richard Sipocz, de nummer 34 van de wereldranglijst, om het vervolgens binnen anderhalve minuut af te maken met ippon.

In zijn tweede partij moest Grol tegen de nummer 33 van de wereldranglijst, Aliaksandr Vakhaviak, waarvan hij in 2017 een keer verloor en in 2018 van won. Deze keer won hij opnieuw van hem via een houdgreep.

Vervolgens won de judoka in de kwartfinale van de Koreaan Kim Minjong, de nummer elf van de wereldranglijst, met waza-ari.

Grol vs Meyer

Het toernooi, voor de 36 beste judoka’s ter wereld per gewichtsklasse, geldt als een belangrijk meetmoment voor de Olympische Spelen van Tokio komende zomer. Grol heeft in de klasse boven 100 kilogram concurrentie van Roy Meyer (29) voor een plek op de Spelen, waar slechts één judoka per land aan deel mag nemen per gewichtsklasse. Grol staat zevende op de wereldranglijst, Meyer vijfde.

Meyer uitgeschakeld

Roy Meyer die het in de eerste ronde gelijk op moest nemen tegen de beste judoka aller tijden, de Fransman Teddy Riner, werd zoals verwacht uitgeschakeld. Riner scoorde met nog een halve minuut op de klok ippon. De Fransman werd in zijn carrière onder meer tien keer wereldkampioen, pakte twee olympische titels en bleef tien jaar lang ongeslagen.

Nog twee meetmomenten

De Nederlandse judobond beslist op basis van drie meetmomenten wie er naar de Spelen mag in de gewichtsklassen van onder anderen Kim Polling en Henk Grol. De Grand Slam van Tel Aviv (18-20 februari) en de Europese kampioenschappen in Lissabon (16-18 april) zijn de overige meetmomenten.

Dit bericht is aangepast nu Grol is uitgeschakeld in de halve finale

Lees ook:
- Henk Grol goed begonnen aan Masters in Qatar, concurrent uitgeschakeld
- Kim Polling pakt brons en deelt harde tik uit aan concurrente voor Spelen
- Grol en Polling maken een belangrijke ‘tussenstop’ richting Tokio

Meer over dit onderwerp:
henkgrol
Deel dit artikel:

Recent nieuws