Acties dreigen bij Icopal Hoogkerk: bonden stellen ultimatum

Bij dakleerfabrikant BMI Icopal in Hoogkerk dreigen acties nadat leden van FNV en CNV het eindbod van de directie voor een nieuwe cao hebben verworpen.

De bonden hebben de bitumenproducent woensdag schriftelijk een ultimatum gesteld dat komende vrijdag om 14.00 uur afloopt. Als de directie dan niet akkoord is gegaan met de eisen van de werknemers, wordt er vanaf maandag gestaakt.

Uit de hand gelopen

'De onderhandelingen lopen al een jaar en zijn helemaal uit de hand gelopen. In november heeft de directie een eindbod neergelegd dat door de werknemers massaal is afgewezen', zegt FNV-bestuurder Janwillem Compaijen.

De bonden eisen een tweejarige cao, met daarin een structurele loonsverhoging van 5 procent. Ook verlangen de bonden een 38-urige in plaats van een 40-urige werkweek, door middel van zeven extra adv-dagen. Icopal kent nu nog een 40-urige werkweek.

'Icopal onderhandelt achteruit'

Volgens vakbondsbestuurder Compaijen wil de Icopal-directie daar niet aan. 'De werkgever onderhandelt achteruit. Eerst bood hij 3 procent voor 2020. Vervolgens wijzigde hij dat in een eenmalige uitkering van netto 250 euro voor 2020 en een bod van 2,5 procent voor 2021. Dat is een fooi.'

De vakbonden willen daarnaast een 'generatiepact' met afspraken om oudere werknemers op een gezonde manier naar hun pensioen te geleiden. FNV en CNV willen dat er in de cao ook een 'zwaarwerkregeling' komt, zoals in het landelijke pensioenakkoord is afgesproken.

Werkonderbrekingen en stakingen

FNV en CNV hebben dinsdag ledenvergaderingen gehouden. Die hebben volgens Compaijen vrijwel unaniem besloten tot 'harde acties' als de directie van BMI Icopal niet op de eisen ingaat. Het gaat dan om werkonderbrekingen en stakingen.

'De actiebereidheid onder het personeel is zeer hoog. Als niet op de eisen wordt ingegaan, starten de acties zondagavond en ligt het bedrijf maandagavond om 6.00 uur plat', kondigt Compaijen aan. Volgens de vakbondsbestuurder wordt er voor onbepaalde tijd dan niet meer geproduceerd.

Bij de vestiging van BMI Icopal in Hoogkerk werken ongeveer honderd mensen die onder de cao vallen. Ruim de helft is lid van één van beide vakbonden. Daarnaast kent het bedrijf nog een vestiging in Montfoort.

Het bedrijf kon woensdagmiddag nog geen reactie geven.

Lees ook:
- Amerikaanse dakdekker neemt Icopal over (2016)

Meer over dit onderwerp:
noordzaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws