Kampeer autovriendelijk

Wij journalisten zijn dol op lijstjes en verkiezingen, omdat wij vermoeden dat kijkers/lezers/luisteraars die passie delen. Organisaties die in de publiciteit willen komen weten dat. En dus worden we sinds enkele jaren overspoeld met winnaars en uitblinkers.
Vroeger hadden we één populariteitsverkiezing per jaar. Sportman van het jaar, heette dat. Dat was altijd Ard Schenk. Geen gelul met nominaties, gewoon Ard Schenk. Daarna begon de ellende.
Sportvrouwen voelden zich gediscrimineerd. En dus kwam er een sportvrouw van het jaar. Er kwam een aparte verkiezingen voor de vrouwelijke sportploeg van het jaar, en de mannelijke sportploeg van het jaar. “Zo, nu hebben we alles wel gecovered”, verzuchtten de sportbonden. Begonnen de korfballers te kirren.
Sindsdien is het hek van de dam. Kunstenaar van het jaar, leraar van het jaar, fietsstad van het jaar, huisjesmelker van het jaar, Groninger van het jaar (2 keer), jong raadslid van het jaar, groenste stad van het jaar, huisarts van het jaar, agent van het jaar, student van het jaar, telefoniste van het jaar, snor van het jaar (echt waar), kinderopvangmanager van het jaar, gebouw van het jaar, waddenkok van het jaar, uitzendkracht van het jaar en kampeerautovriendelijkste gemeente van het jaar.
Deze lijst is allerminst compleet. Maar als het bij de uitreiking zou blijven, dan was het nog te overzien. Maar tegenwoordig begint het feest al bij de nominaties. Jan Bakker uit Blijham is één van de 78 genomineerden voor de titel gazononderhouder van het jaar. Weten we dat ook weer. En het mooiste van alles is: volgend jaar beginnen we gewoon weer opnieuw.