Proef sneltesten studenten begint in Groningen (update)

De proef met het sneltesten van studenten op het hbo en de universiteit begint in Groningen.

Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De sneltestlocatie op de Zernike Campus opent maandag. RUG en Hanze-studenten die zich hebben ingeschreven voor een fysiek tentamen worden uitgenodigd om zich voorafgaand aan dat tentamen te laten testen. Het kabinet wil op deze manier onderzoeken wat toch nog mogelijk is aan fysiek onderwijs. Er wordt ook gekeken naar de effectiviteit van spatschermen.

Naast Groningen kijken ook Amsterdam en Delft naar de mogelijkheden voor sneltestlocaties.

Studenten worden voor een tentamen getest

Voor de pilot is een beperkte capaciteit beschikbaar, laat de RUG weten. Daarom wordt een aantal studenten geselecteerd dat een tentamen moet maken op de Zernike Campus. Zij ontvangen een mail met de vraag of zij, voorafgaand aan het tentamen, een test willen doen bij de sneltestlocatie. Binnen drie uur ontvangen zij de uitslag van de test.

Een negatieve test is 24 uur geldig. Bij een positieve uitslag wordt de student gebeld door de GGD en gaat de student het reguliere GGD-proces in. Voor deze studenten geldt het herkansingsproces zoals dat per instelling tijdens de coronaperiode is georganiseerd. In bepaalde gevallen is een online tentamen mogelijk. Met een negatieve test kan de student gewoon deelnemen aan het tentamen. Wel blijven de coronamaatregelen gelden.

Voor het uitvoeren van de pilot levert het Noorderpoort-college studenten die opgeleid worden tot doktersassistenten. Ook worden Noorderpoort-studenten ingezet voor de administratieve dienstverlening.

Geen Groningse scholen betrokken bij pilot op middelbare scholen

Dinsdag zei zorgminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie over corona dat ook op middelbare scholen een proef komt met testen. Daar worden leerlingen getest als iemand in de klas besmet blijkt. Deelname hieraan is vrijwillig. Aan deze proef met sneltesten op middelbare scholen doen geen Groningse scholen mee.

Deze proef op middelbare scholen begint ook aanstaande maandag. Er doen vijftien middelbare scholen aan mee in Utrecht, Rotterdam en Gelderland. GGD's worden nauw betrokken bij de proef, zodat zij in geval van een positieve uitslag bron- en contactonderzoek kunnen uitvoeren.

Lees ook:
- RUG, Hanze en UMCG werken aan opzetten eigen corona-teststraat
- Het laatste nieuws in ons coronablog

Meer over dit onderwerp:
onderwijs groningen-stad coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws