Man stichtte brand in shoarmazaak omdat hij geen bier meer kreeg

De brandweer bij de shoarmazaak waar brand werd gesticht
De brandweer bij de shoarmazaak waar brand werd gesticht © Noordernieuws /De Vries Media
Een 24-jarige man uit Stadskanaal, die vorig jaar oktober brand stichtte bij een shoarmazaak in Nieuw-Buinen, deed dat nadat hem bier werd geweigerd. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Assen.
De man was de zaterdagavond voor de brand in de zaak en wilde graag nog een biertje, maar kreeg dat niet, waarna hij boos werd. De shoarmazaak sloot rond 22.00 uur. Rond half één die nacht gooide de man een molotovcocktail naar binnen waardoor er brand ontstond.

Twee mannen opgepakt

Toen de brandweer kwam, stond het pand aan het Noorderdiep vol rook. De brand kon snel worden geblust. Dezelfde ochtend hield de politie de man uit Stadskanaal aan. Ook een 52-jarige plaatsgenoot werd opgepakt. Hij is een dag later weer vrijgelaten. De 24-jarige man zit nog steeds vast.
Zijn advocaat vroeg de rechtbank donderdag hem vrij te laten, omdat de man een eigen bedrijf heeft en hoge belastingschulden. Als hij weer aan het werk kan, kan hij die afbetalen, legde ze uit.
De officier van justitie vindt het misdrijf te ernstig om hem vrij te laten. Voor brandstichting kan tot maximaal twaalf jaar celstraf worden opgelegd en volgens de officier bestaat de kans voor herhaling.

Excuusbrief aan restauranteigenaar gestuurd

Dat laatste is niet waar, zei zijn advocaat. Ze haalde een lange excuusbrief tevoorschijn die de Stadskanaalster aan de eigenaar van de shoarmazaak heeft gestuurd. 'Het is een oprechte brief en meneer is zelf ook erg geschrokken van wat er is gebeurd.'
De man zelf volgde de zitting via een videoverbinding vanuit de gevangenis. Daar moet hij de komende maanden ook blijven, bepaalde de rechtbank. De rechters waren het met de officier van justitie eens dat de zaak te ernstig is om de man naar huis te laten gaan.
Op 30 maart wordt de strafzaak verder behandeld. Dat kon donderdag nog niet, omdat de man psychisch is onderzocht en het onderzoeksrapport nog niet klaar is.