Geen Popprijs tijdens Eurosonic Noorderslag: 'We vinden het niet passend'

Tijdens de huidige 35e editie van Eurosonic Noorderslag (ESNS) wordt er geen Popprijs uitgereikt. Dat is besloten vanwege de coronacrisis.

Dat hebben initiatiefnemers van de muziekprijs, Kunstenbond NTB en Buma Cultuur, donderdag besloten.

Geen reden voor een feestje

Volgens de instanties wordt het festijn dit jaar overgeslagen, omdat de Nederlandse muzieksector 'bijzonder hard getroffen is door de coronamaatregelen' en passen de uitreiking van de Popprijs en de daarbij behorende festiviteiten daar niet bij.

Breuk met traditie

'Het is zeker geen eenvoudige beslissing om te breken met een traditie die haar oorsprong vindt in 1986 toen de Popprijs voor het eerst werd uitgereikt. Deze onderscheiding is sindsdien uitgegroeid tot één van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse popcultuur', zegt directeur Frank Helmink van Buma Cultuur.

Wat onze muzieksector nu nodig heeft, is perspectief
Frank Helmink - directeur Buma Cultuur

De directeur noemt de uitreiking van de prijs op dit moment niet passend, omdat een groot aantal muzikanten en componisten door de uitbraak van het coronavirus hun inkomsten zijn kwijtgeraakt. Ook kunnen festivals nog nauwelijks het hoofd boven water houden.

'Wat onze muzieksector nu nodig heeft, is een perspectief, erkenning voor de zorgelijke situatie waarin het nu verkeert en structurele ondersteuning vanuit de overheid', zegt Helmink.

Donatie aan muzikanten

De culturele instellingen willen met het annuleren van de Popprijs-uitreiking een signaal afgeven. De geldprijs van 10.000 euro, die verbonden is aan de Popprijs, wordt dit jaar gebruikt om professionals in de muziekwereld te ondersteunen.

Lees ook:
- Opnames Noorderslag: 'Ik had mij verheugd op eierballen en feest met artiesten'
- ESNS in coronatijd: 'De gemiddelde Groninger gaat zich goed vermaken'

Meer over dit onderwerp:
esns
Deel dit artikel:

Recent nieuws