Groninger Studentenbond tevreden over versoepeling bindend studieadvies

De universiteiten in Nederland verlagen de eisen voor het bindend studieadvies (BSA). Dit omdat eerstejaars veel problemen ondervinden door de lockdown.

Studentenpartijen en studentenbelangenorganisaties eisten eerder afschaffing van het BSA, maar daar gaan de universiteiten niet in mee. Toch is de versoepeling iets om blij van te worden, zegt de Groninger Studentenbond.

Bindend studieadvies: meer stress

Wie niet voldoende punten haalt voor het bindend studieadvies, moet stoppen met de opleiding. 45 punten van de 60 zijn tenminste nodig voor een eerstejaars om door te kunnen. Studentenorganisaties hebben met klem laten weten dat veel eerstejaars mentale problemen hebben door de lockdown.

Zo kunnen ze zich moeilijker concentreren en motiveren en lijden ze onder toenemende stress, wijst onderzoek uit. Het BSA verergert die problemen, vinden de organisaties. Hun oproep om het BSA af te schaffen, heeft geen succes, maar er is toch wat binnengehaald.

Overwinning

Het BSA wordt verlaagd met 10 tot 15 procent, hebben de samenwerkende universiteiten laten weten. De Groninger Studentenbond zegt er blij mee te zijn.

Voorzitter Marinus Jongman: 'we hebben keihard gestreden, een brandbrief gestuurd, verhalen verzameld, gesprekken gevoerd en brieven geschreven. Dat het dan nu wordt verlaagd voelt echt als een overwinning. In ieder geval is er wat druk van de ketel.'

Liever 15 dan 10 procent

De GSb vindt de verlaging 'een begrijpelijk en een redelijk compromis'.

Jongman: 'We weten dat de universiteiten wilden vasthouden aan het BSA, dat ze dit nu zo verlagen is al een wereld van verschil ten opzichte van november. Met een goede en genereuze coulanceregeling kun je de laatste problemen nog wegnemen.'

Maar wat die 10 tot 15 procent verlaging precies betekent, is voor de GSb nog niet duidelijk. Jongman vindt dat een verlaging van 45 naar 35 punten pas echt zoden aan de dijk zet. Minder zou niets anders zijn dan 'symboolpolitiek'.

Lees ook:
- 500 verhalen van studenten in strijd tegen bindend studieadvies: 'We zijn geschrokken'
- Studentenbonden sturen brandbrief over bindend studieadvies

Meer over dit onderwerp:
studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws