GroenLinks wil zonnepanelen op Groningse industriegebouwen verplichten

GroenLinks, de grootste partij in de gemeenteraad van Groningen, wil bedrijven verplichten om zonnepanelen te plaatsen op hun industriegebouwen. De partij wil een actieplan, wethouder Philip Broeksma (ook GroenLinks) heeft inmiddels toegezegd dat dat er komt.

De verplichting voor bedrijven moet vanaf 2022 ingaan. 'Het is ons een doorn in het oog dat er op veel industriedaken nog geen panelen liggen', zegt GroenLinks-raadslid Ceciel Nieuwenhout.

Alle zeilen bijzetten op nieuwe en bestaande daken

'We moeten alle zeilen bijzetten om onze doelen voor de energietransitie in 2030 te halen', zegt Nieuwenhout. 'Daarom moeten we niet tot 2022 wachten met plannen maken voor dit specifieke onderwerp.'

Zowel nieuwe als bestaande daken moeten wat GroenLinks betreft verplicht bedekt worden met zonnepanelen.

Niet alle daken zijn al geschikt

'Voor bestaande daken wordt dat wel een technisch verhaal', geeft raadslid Nieuwenhout toe. Zo zijn op dit moment lang niet alle daken geschikt om zonnepanelen op de plaatsen: die zijn niet altijd sterk genoeg.

'De conclusie kan dan snel zijn dat we het maar niet doen. De conclusie kan ook zijn dat we gaan kijken wat er wel kan. Met een paar extra stalen balken bijvoorbeeld, maar dat is per gebouw verschillend.'

Bedrijven betalen en profiteren zelf

Bedrijven moeten de panelen wat het GroenLinks-raadslid betreft zelf betalen, zodat ze daarna ook zelf gebruik kunnen maken van de stroom.

'Op het moment dat de gebouweigenaar niet wil betalen, kan de gemeente dat doen, maar die mag dan ook de lusten ervan krijgen', zegt Nieuwenhout, die benadrukt dat de plannen nog verder uitgewerkt moeten worden.

Krijgen weigeraars een boete?

Bedrijven die weigeren om zonnepanelen op hun industriële gebouwen te plaatsen, hoeven wat Nieuwenhout betreft niet meteen voor boetes te vrezen als het nieuwe jaar begint.

'De vraag of die er komen, hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe de wet eruit gaat zien en of de gemeente de mogelijkheid krijgt om de komst zonnepanelen af te dwingen.'

Onrust over geplande zonneparken

De komst van meer zonnepanelen en -parken is een actuele kwestie. De gemeente heeft een eind 2020 plan gepresenteerd waarin verschillende gebieden zijn aangewezen waar mogelijk zonneparken komen. Dat leidt tot ophef bij omwonenden, bijvoorbeeld in het zuiden en noorden van de gemeente.

Lees ook:
- Ten Post zit niet te wachten op zonnepark: 'We zijn geschokt'
- Zonneparken Drentsche Aa: 'De locaties zijn niet aangewezen door Haren'
- Verzet tegen zonneparken in Drentsche Aa-gebied: 'Desastreus voor natuur'

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid zonnepanelen groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws