Staking bij dakleerfabrikant Icopal Hoogkerk is van de baan

Het pand van Icopal
Het pand van Icopal © RTV Noord
Personeel van dakleerfabrikant BMI Icopal in Hoogkerk gaat maandag niet staken voor een betere cao. Het bedrijf is vrijdag met een verbeterd eindbod gekomen en dat voorstel werd goedgekeurd door leden van CNV en FNV.
De bonden hadden de bitumenproducent een ultimatum opgelegd dat vrijdag om 14.00 uur afliep. Bij het uitblijven van een verbeterd voorstel zouden er 'harde acties' volgen, zoals werkonderbrekingen en stakingen.
Door het verbeterde eindbod zijn die acties nu van de baan. Icopal heeft met de vakbonden afspraken gemaakt over een structurele salarisverhoging van 3,75 procent: 1,5 procent over 2020 en 2,25 procent vanaf 2021. De werkgever bood oorspronkelijk 2,5 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 250 euro.
Ook een andere belangrijke eis van de bonden werd ingewilligd. Werknemers krijgen een zogeheten 'generatiepact', waarbij ze vier jaar voor de AOW-datum een dag korter kunnen werken. Over die dag krijgen ze de helft van het loon en volledige pensioensopbouw. Janwillem Compaijen van FNV Procestechniek is daar blij mee.
'Dit is ontzettend belangrijk voor de werknemers. Het is zwaar werk wat de mensen doen in de asfaltfabriek en het werk met dakleer. Daarbij gaat de AOW-leeftijd verder omhoog. Als je dan een dag in de week korter kunt werken, kun je het langer volhouden.'
Tot slot heeft de werkgever toegezegd gesprekken te voeren over een sociaal plan bij een eventuele reorganisatie.