Groningen Airport Eelde wil luchtvaart verduurzamen met NXT Airport

De entree van Groningen Airport Eelde
De entree van Groningen Airport Eelde © Martijn Folkers/RTV Noord
Groningen Airport Eelde heeft verschillende partners gestrikt om aan de slag te gaan met het verduurzamen van de luchtvaart. De luchthaven wil voorloper worden op dit gebied en start daarom het initiatief NXT Airport.
De nieuwe directeur Meiltje de Groot heeft verschillende partners weten te strikken die mee willen doen aan het duurzaamheidsplan. Onder meer New Energy Coalition, Holthausen, Saab, en KLM Flight Academy willen hun naam eraan verbinden. Het is niet bekend hoe veel geld alle partijen in het initiatief willen investeren.
Duidelijk is wel dat Groningen Airport Eelde een plek moet worden voor onderzoek en testen van innovaties als waterstof.

Toekomstperspectief creëren

De noodlijdende luchthaven hoopt met deze toepassingen weer toekomstperspectief te creëren en hoopt zo ook aandeelhouders te overtuigen van de meerwaarde van de luchthaven. De komende maanden ontstaat er in de provincies Groningen en Drenthe een discussie over het financieren van de tekorten van de luchthaven.
Directeur De Groot wil met toepassingen als waterstof, op afstand bestuurde vrachtvliegtuigen door Saab, op afstand bestuurde luchtverkeersleiding en elektrisch vliegen de luchthaven weer nieuw elan brengen. ‘Met NXT Airport willen we als proeftuin fungeren, juist binnen de thema's die goed bij onze regio en onze luchthaven passen’, zegt ze.