Tik op de vingers van de rechter voor datalek; Oldambt moet schadevergoeding betalen

Het gemeentehuis van Oldambt
Het gemeentehuis van Oldambt © Marco Grimmon/RTV Noord
De gemeente Oldambt moet van de rechter een ondernemer een schadevergoeding van 500 euro betalen wegens schending van de privacyregels. Volgens de rechtbank is de persoonlijke levenssfeer van de man ‘bij herhaling geschonden’.
Oldambt heeft meerdere keren de vergunningsaanvraag van een ondernemer voor een schietbaan in Winschoten online gezet. Daarin stond privacygevoelige informatie, zoals bijvoorbeeld zijn Burgerservicenummer (BSN).
De man wil liever niet bij naam genoemd worden. ‘Iedereen kent mij wel, maar ik heb liever niet dat er nog meer nadruk op komt’, laat hij weten. ‘Het gaat toch om een schietbaan.’

Gegevens op straat

Wat is er gebeurd? De man wilde voor een symbolisch bedrag van 1 euro een pand aan het Zuiderveen kopen. Dat is de weg tussen Oude Pekela en Winschoten. In dat pand zou een schietbaan gerealiseerd worden. Daarvoor moest hij een vergunning aanvragen.
In die aanvraag moest hij al zijn persoonlijke gegevens zetten, zoals zijn volledige naam, adres, mobiele- en e-mailgegevens en ook zijn BSN. Toen de gemeenteraad van Oldambt een besluit moest nemen over de invulling van de locatie, heeft de gemeente de volledige aanvraag bij de openbare raadsstukken gezet.
Achteraf bleek dat de vergunning vier keer is gepubliceerd en in totaal zo’n twee jaar openbaar op de site van de gemeente heeft gestaan. Daarvoor wordt de gemeente gestraft: Oldambt moet de man nu dus 500 euro betalen.

Claim van 11.000 euro

Toch is dat bedrag te overzien als je het vergelijkt met de claim die de man had neergelegd. Hij wilde ruim 11.000 euro zien van de gemeente. Reden: de aanvraag ging over een schietbaan. Boosdoeners zouden daarom kunnen denken dat hij een of meerdere wapens thuis heeft liggen.
De vergunningsaanvrager voelde zich daardoor onveilig in zijn eigen huis. Hij besloot camera’s, rolluiken en een alarmsysteem aan te schaffen.
Toch hoeft de gemeente dat niet te vergoeden. De rechter noemt het datalek ‘ernstig’, maar is niet van mening dat de ondernemer daardoor persoonlijk gevaar heeft gelopen.