Drie zoenen van Mieke

Een mooi rijtje om tussen te staan: Minke Booij, Dione de Graaff, Diederik Damson, Joost Karhof, Frits Wester (kent u de 'afkijk-affaire' nog?), Paul Rosenmöller en Rick Nieman. En ik. Wij allen werden gezoend door Mieke van der Weij. Wij mogen ons winnaar van de Nationale Nieuwsquiz noemen.
Hoe het zover kwam? Ik neem u mee terug naar 2001. De NCRV had besloten om van die succesvolle quiz een 12-delige serie te maken (uitmelken noemen we dat), waarin elke week een andere provincie centraal zou staan. De regionale omroepen werkten mee en mochten ook een deelnemer afvaardigen. De keus viel op mij.
De finale werd opgenomen op een winterse dag in december. Nederland lag die dag vrijwel plat door ijzel, dus het bereiken van Hilversum was al de eerste overwinning. Harmen Siezen en Mieke van der Weij ontvingen, namens de NCRV, 48 deelnemers. Politici, presentatoren, een enkele sporter en een handvol medewerkers van de regionale omroep.
Nooit eerder had ik meegedaan aan een quiz. Nooit wat gewonnen ook. Ja toch, twee keer: een zonnebril bij een Zweedse puzzel in een tijdschrift en op 4-jarige leeftijd een kleurwedstrijd.
Dit was andere koek.
De avond begon goed, met 3 fouten op rij. Ik had de moed eigenlijk al opgegeven, maar ineens wist ik vraag op vraag goed te beantwoorden. Ik zat bij de laatste 10! Mijn avond kon al niet meer stuk. Dat ik uiteindelijk ook de laatste 3 haalde, dankte ik aan juryvoorzitter (en toen voorzitter van de Tweede Kamer) Jeltje van Nieuwenhoven. Een goed antwoord van mij werd afgekeurd. Vraag me niet meer waar het over ging. Jeltje greep in, legde de uitzending stil en ik kreeg alsnog mijn punt. Lang leven Jeltje!
Dankzij dat ene punt mocht ik de finale spelen, samen met freelance journalist Peter van Noppen en Cees Grimbergen van Rondom 10. Het werd een nek-aan-nek-race tussen Peter van Noppen en uw presentator. Cees Grimbergen bleef lang op 0 punten staan.
Ik won. Ik weet nog altijd niet hoe. De drie zoenen van Mieke van de Weij waren voor mij. Voor de vorm werd ik ook geïnterviewd. Maar als regionale onbekende was ik natuurlijk niet interessant voor de landelijke NCRV, dus mocht in de uiteindelijke montage Cees Grimbergen vertellen hoe moeilijk het was om derde te worden. Achterin beeld stond ik een beetje lullig te wachten (kan ik heel goed) met het door mij gewonnen kunstwerk en een bosje bloemen in de handen. Het jaar erop werd de regio niet meer uitgenodigd. Met alleen bekende Nederlanders als deelnemer speelde de NCRV op zeker. Dione de Graaf werd mijn opvolger.
Terug in Groningen leek het alsof ik een Olympische medaille had gewonnen. Bloemen, kaartjes, interviews. Zeven jaar later word ik er nog altijd op aangesproken. Niet dagelijks, maar toch zeker één keer per maand. "Zeg, jij hebt toch ooit Lingo gewonnen". Eeuwige roem blijkt inderdaad min of meer eeuwig.
Ik had u graag verteld wie in 2001 al mijn tegenstanders waren. En waar de vragen over gingen. Afgelopen weekend ging ik op zoek naar de uitzending. Die oude VHS-band bleek echter slecht in mijn DVD-speler te passen....
Komende zondag, 28 december, is de 14e editie van de Nationale Nieuwsquiz. Helaas is Harmen Siezen ingeruild voor Harm Edens. Maar de winnaar kan nog altijd wel rekenen op de zoenen van Mieke van der Weij. Stiekem ben ik een beetje jaloers.