'Drugsatleet' Roelf B. en Gert-Jan N. krijgen in hoger beroep lagere straf: vier jaar cel (update)

B. en N. in de rechtszaal tijdens de eerste zitting in juni
B. en N. in de rechtszaal tijdens de eerste zitting in juni © ANP
Roelf B. en Gert Jan N. uit Stadskanaal zijn dinsdag door het gerechtshof in Boedapest in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Eerder werden de twee mannen uit Stadskanaal veroordeeld tot vijf jaar cel.
De straf is in hoger beroep lager uitgevallen, omdat het gerechtshof vindt dat er sprake is van verzachtende omstandigheden. Een toelichting daarop volgt later. Het duo mag de straf bovendien in Nederland uitzitten.

Sziget-festival

Daarmee komt een eind aan het proces dat in augustus 2019 begon met de arrestatie van de twee Stadskanaalsters op het Sziget-festival in de Hongaarse hoofdstad.
De twee werden betrapt op het verkopen van drugs aan andere festivalbezoekers. Ze bleken zo'n twintig kilo xtc-pillen en marihuana-sigaretten bij zich te hebben. In Hongarije is de maximale gevangenisstraf voor zware drugsmisdrijven levenslang.

Deze week al naar Nederland voor celstraf

De uitspraak is definitief. In cassatie gaan bij het Hongaarse gerechtshof is in dit geval niet mogelijk. Dat betekent dat B. en N. nu overplaatsing kunnen aanvragen naar Nederland, zodat ze hun straf hier kunnen uitzitten. Normaal gesproken wordt het vonnis omgezet naar Nederlandse maatstaven. In de praktijk zal hun straf hierdoor lager uitvallen.
Péter Enzsöl, de advocaat van N., laat in een reactie weten dat B. en N. waarschijnlijk eind deze week al naar Nederland komen. Zij zouden volgens Enzsöl tot die tijd ook niet meer terug hoeven naar de Hongaarse cel. Zodra zij in Nederland zijn, kunnen de twee hun straf hier uitzitten.
Eerder vandaag publiceerde RTV Noord dit achtergrondartikel over de zaak van Roelf B. en Gert-Jan N.