Restauratie orgel Grote Kerk Veendam gaat door

Catrien Scholten (college van kerkrentmeesters), Martin Panman (stichting Vrienden van de Grote Kerk) en kerkrentmeester Peter Riepma van de protestantse kerk in Veendam
Catrien Scholten (college van kerkrentmeesters), Martin Panman (stichting Vrienden van de Grote Kerk) en kerkrentmeester Peter Riepma van de protestantse kerk in Veendam © Martin Panman
Het orgel van de Grote Kerk in Veendam wordt begin 2021 in zijn geheel gerestaureerd. Woensdag zijn daarvoor de contracten getekend.
Het orgel klinkt na de restauratie weer, zoals het deed in 1928. 'Dit is geweldig. De financiën zijn bijna rond en we durven het wel aan om de contracten te ondertekenen. Eind dit jaar wordt misschien al begonnen met het onderzoek naar de originele kleuren van het orgel', zegt voorzitter Martin Panman van de stichting Vrienden van de Grote Kerk.

Meer dan een half miljoen

De restauratie is begroot op ruim 528.000 euro. Het werk wordt uitgevoerd door Adema’s kerkorgelbouw uit Hillegom, Veldman en Veltman, restauratie en decoratie schilders uit Haren en het Schildersbedrijf Vasse uit Muntendam.
De overheid subsidieert de restauratie met een bedrag van 300.000 euro, omdat het orgel sinds 2019 een rijksmonument is. Het kerkbestuur stopt 100.000 euro in het restauratiefonds. De overige 128.000 euro moet de stichting bij elkaar brengen doormiddel van donaties van bedrijven, fondsen en particulieren. Ruim een ton daarvan is inmiddels binnen.

Nedmag

De stichting ontving onlangs nog een donatie van Nedmag van 5000 euro. 'Daar zijn wel heel content mee. Dit bedrag help enorm om het te kort verder terug te dringen. De subsidie aanvraag bij Avebe Veendam is helaas afgewezen', zegt Panman.