Ouders uit Leek veroordeeld voor vastbinden van zoon op stoel

De ouders van een jongen uit Leek zijn veroordeeld tot cel- en werkstraffen, omdat ze hun zoon op een stoel vastbonden.

De vader krijgt een celstraf van 272 dagen, waarvan 270 dagen voorwaardelijk. De moeder is veroordeeld tot 182 dagen cel, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. De ouders hebben twee dagen vastgezeten en hoeven de cel niet meer in.

Wel krijgen ze beide een werkstraf: de man 240 uur en de vrouw 200 uur. Dat was twee weken geleden ook geëist. In beide gevallen legt de rechtbank ook een ambulante behandeling op, omdat de kans op herhaling hoog wordt ingeschat.

'Ongemakkelijke houding'

De rechtbank baseert het vonnis onder meer op de verklaring van het slachtoffer, zijn zus en het letselrapport. 'Het is volstrekt onacceptabel dat de jongen zo lang in een zeer ongemakkelijke houding heeft moeten zitten', stelt de rechtbank.

De jongen is door zijn ouders enkel bevrijd voor eten, drinken en kort toiletbezoek. In twee nachten en drie dagen zou de jongen ruim een etmaal zijn vastgebonden. ‘De ouders hebben een onveilige thuissituatie gecreëerd’, aldus de rechtbank.

Talentvolle atleet

De jongen - een talentvolle atleet - was 17 jaar oud toen hij in augustus 2019 circa 26 uur lang met tiewraps en een sjawl op een stoel werd vastgebonden. De rechtbank vindt bewezen dat de vader hem anderhalf jaar daarvoor ook geslagen heeft en geprikt met een schroevendraaier. Bovendien zou de man de jongen na afloop van een training een knietje hebben gegeven.

Op de zitting zei het stel dat de jongen onder invloed van drugs verkeerde en zich agressief gedroeg. Uit angst bonden ze de jongen vast. Omdat de jongen volgens hen handelde in drugs, belden zij de politie. De jongen werd kort losgemaakt, toen de agenten langskwamen. Daarna bonden zij hem weer vast.

Herhalingsrisico hoog

Zowel de vader als de moeder zijn verminderd toerekeningsvatbaar. De man kampt met een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken. De moeder heeft een afhankelijkheidsstoornis. De rechtbank houdt rekening met deze diagnoses. 'Al rechtvaardigt dit alles een onvoorwaardelijke celstraf.'

De zoon gaf eerder aan het contact met zijn ouders te willen herstellen. Het Openbaar Ministerie stelde vast dat een celstraf voor het stel een ontwrichtende werking zou hebben voor het gezin. Ook dit standpunt nam de rechter over.

Lees ook:
- Werkstraffen voor ouders die zoon 26 uur op stoel vastbonden

Meer over dit onderwerp:
112nieuws rechtszaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws