Verdachten flatexplosie Beijum komen in april voor de rechter

De rechtbank Noord-Nederland buigt zich in april inhoudelijk over de flatexplosie van vorig jaar mei in de stad-Groninger wijk Beijum. Daarbij werd een gevel weggeblazen. Het onderzoek is nog niet helemaal klaar.

Er moeten onder meer nog getuigen worden gehoord en laptops onderzocht. Dit bleek donderdag tijdens een inleidende zitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk werd behandeld.

Vier huizen onbewoonbaar

Door de explosie raakten vier woningen onbewoonbaar. In de woning van de 28-jarige William M. lag onder meer 400 gram van de explosieve stof TATP en 900 gram ammoniumnitraat. Ook lagen er recepten voor het maken van explosieven.

Voorbereiden van een plofkraak

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt M. van de ontploffing en het in het bezit hebben van explosieve stoffen. Mogelijk heeft hij deze nodig gehad voor de voorbereiding van een plofkraak. M. houdt vol dat hij niets wist van die explosieven in zijn woning. Hij zat met zijn vriendin pizza te eten toen bij hem de boel ontplofte. De pizzadoos werd later teruggevonden.

Op de laptop van M. stonden echter instructies over het gebruik van explosieven.

Kennis en vriendin verdacht van betrokkenheid

Het OM verdenkt de 28-jarige Killian B. en de 21-jarige vriendin van M. van betrokkenheid. Alleen M. en B. blijven in voorarrest tot de volgende zitting.

De rechtbank denkt twee dagen voor die zitting nodig te hebben.

Lees ook:

- Twee gewonden bij explosie in stadswijk Beijum: 'Ik hoorde geschreeuw van mensen'

- 'Bewoner ontplofte flat wist niet dat er explosief materiaal lag'

Meer over dit onderwerp:
plofkraken criminaliteit rechtszaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws