CDA Het Hogeland ‘verbaasd’ over routekeuze nieuwe stroomkabel

De route van de nieuwe ondergrondse stroomkabel
De route van de nieuwe ondergrondse stroomkabel © RTV Noord
Met ‘grote verbazing’ heeft de fractie van het CDA in de gemeenteraad van Het Hogeland kennis genomen van de route van een nieuwe stroomkabel.
De aanleg van de kabel is nodig voor een nieuw te bouwen windmolenpark boven de Waddeneilanden. Vorige week donderdag werd duidelijk dat het ministerie van Economische Zaken kiest voor een tracé, waarbij de ondergrondse kabel ten westen van de Eemshaven aan land komt.

Andere voorkeur

‘De regio had sterk de voorkeur voor Eemshaven-Oost. Omdat dit nogal gecompliceerd is, is er uiteindelijk gekozen voor Eemshaven West. Maar niet voor het nu voorgestelde tracé’, laat fractievoorzitter Kor Berghuis weten. Zijn partij is hier niet blij mee. ‘De minister heeft van de negen voorgestelde tracés een tiende gekozen.’
‘Dit houdt in dat het tracé door akkerbouwgronden langs de kust vele kilometers langer zal worden, met alle gevolgen van dien’, zegt de CDA’er. Zijn partij wil dat het college met de agrariërs en het ministerie om tafel gaat.

Uitgebreid in gesprek

'We hebben meerdere gesprekken gevoerd met LTO Noord vanwege hun bezwaren en zorgen. Ze zijn een belangrijke gesprekspartner', laat wethouder Eltjo Dijkhuis weten. Hij begrijpt de teleurstelling, omdat de stroomkabel nu een langer traject over land aflegt. 'Het is een keuze van de minister geweest.'
Dijkhuis zegt toe de belangen van de regio te blijven vertegenwoordigen en houdt de gemeenteraad hiervan op de hoogte.

Compensatie

Ook moet er volgens het CDA een ruimhartige compensatie komen en de partij vindt dat het ministerie ‘te voorzichtig’ is met een toezegging hierover.
Dijkhuis laat weten dat de minister aangegeven heeft 'zeer serieus' naar compensatieregelingen kijkt. Daarvoor kunnen projecten worden aangedragen.