Rechtszaak tegen man die GGZ-verpleegkundige neerstak gaat in april van start

Een ambulance bij de ggz-kliniek
Een ambulance bij de ggz-kliniek © ProNews
De man uit Stadskanaal, die vorig jaar juli een verpleegkundige van de Lentis-kliniek aan de Hereweg in Groningen neerstak, kan zijn strafzaak in april tegemoet zien. Dat werd donderdag duidelijk.
De 42-jarige man stak de ggz-medewerker met een mes in het gezicht en in de nek. De verwondingen waren niet levensbedreigend. De man wordt poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade verweten.

Poging tot moord

Het Openbaar Ministerie (OM) verweet de verdachte aanvankelijk poging tot moord, maar stelde dat later bij. De aanklager zei in twee eerdere korte rechtszittingen tbs te willen voor de man.
Ten tijde van het steekincident was hij zwaar psychotisch, stellen deskundigen. De man zou dus niet weten wat hij op dat moment deed. Ruim 27 jaar kampt hij met deze stoornis. Hij is hiervoor meerdere keren in instellingen behandeld.

Psychiatrische gevangenis

Wat er zich precies heeft afgespeeld in de kliniek aan de Hereweg, kwam donderdag tijdens de zitting niet naar voren. Na het steekincident werd de man meteen aangehouden. Hij zit momenteel in een psychiatrische gevangenis in het zuiden van het land.
Volgens de raadsvrouw gaat het nu heel goed met haar cliënt. De man was zelf ook op deze korte zitting aanwezig. 'Ik bouw langzaam af met medicatie. Dat gaat goed. En ik wil meewerken', gaf hij te kennen.
De strafzaak is, op een psychologische en psychiatrische rapport na, klaar voor de inhoudelijke behandeling. Vooralsnog staat deze gepland op 15 april. Tot die tijd blijft de man vastzitten.