Hoogleraar recht: 'Sluiting verpleeghuizen mag niet volgens de wet'

Bewoners van verpleeghuizen hebben recht op minimaal één bezoeker per dag. De sluiting van verpleeghuizen, zoals zorggroep Oosterlengte vorige week afkondigde, is volgens de wet dan ook niet toegestaan.

Dat betoogt hoogleraar recht & samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook het landelijk adviesorgaan van cliëntenraden van verpleeghuizen (LOC) stelde de 'rigoureuze beslissing' van Oosterlengte aan de kaak.

Zorggroep Oosterlengte kondigde vorige week aan dat alle elf Groningse woonzorg- en verpleegcentra dichtgingen voor bezoek. Die maatregel was preventief, uit vrees voor de Britse variant van het coronavirus. Onder familieleden zorgde de maatregel zowel voor begrip als afkeurende reacties.

'Niet in de haak'

Hoogleraar Brouwer zegt veel vragen over de kwestie de krijgen en verwijst naar de nieuwe zorgwet, die sinds december geldt. Daarin staat dat er altijd één bezoeker mag langskomen bij bewoners van een zorginstelling. Tijdens de eerste lockdown waren instellingen helemaal gesloten voor buitenstaanders. Volgens Brouwer tastte dat de kwaliteit van leven voor de bewoners ernstig aan.

In uitzonderlijke situaties mag een zorginstelling wel bezoekers weren. De opkomst van de Engelse variant van het virus is volgens Brouwer niet voldoende om de kwaliteit van leven voor bewoners sterk te verminder. 'Dus wat Oosterlengte doet is juridisch niet in de haak.'

Oosterlengte versoepelt bezoekersregeling

Zorggroep Oosterlengte heeft donderdag bekendgemaakt dat de bezoekersregeling vanaf aanstaande maandag versoepeld wordt. Daarover is afgelopen week overleg gevoerd. In de nieuwe opzet heeft iedere bewoner tijdens bezoektijden recht op één vaste bezoeker. Het bezoek vindt, na een gezondheidscheck, plaats op de kamer van de cliënt. Na zeven dagen mag er van vaste bezoeker gewisseld worden.

De vaste bezoeker krijgt een medisch mondneusmasker dat gedurende het bezoek gedragen moet worden. Wanneer er besmettingen zijn op de betreffende locatie moet de bezoeker volledige persoonlijke beschermende middelen dragen.

Lees ook:
- 'Rationeel begrijp ik de sluiting, maar gevoelsmatig is het lastig'
- Alle verpleeg- en woonzorgcentra Oosterlengte gaan in lockdown
- Alles over de coronacrisis in ons liveblog

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws