Teijin Aramid moet personeel extra overuren betalen

Vezelproducent Teijin Aramid moet honderden medewerkers met terugwerkende kracht extra overuren uitbetalen. Het bedrijf, met onder andere een vestiging in Delfzijl, heeft volgens de rechter ten onrechte overuren van medewerkers niet uitbetaald.

Dat meldt RTV Drenthe. Het gaat om uren waarin een door het bedrijf verplicht gestelde opleiding werd gevolgd. Honderden medewerkers volgden zo'n opleiding.

Medewerkers van Teijin Aramid die een verplichte opleiding volgden, kregen de uren die ze daar aan besteedden niet betaald. De FNV eiste nabetaling en spande een procedure aan. De rechter geeft de bond gelijk.

Onderdeel cao

De rechter oordeelt dat de betaling van deze uren opgenomen is in de cao en dat die nagekomen moet worden. FNV-bestuurder Jan Willem Compaijen: 'Eerder betaalde de werkgever deze uren wel altijd als overuren. Zo staat het ook in de cao. Teijin probeerde daar onderuit te komen. Een cao is ervoor om nageleefd te worden. Het is geen fruitmand waar je wel het ene uitpakt, maar niet het andere.'

Stevige nabetaling

Voor Teijin komt het vonnis neer op een fors bedrag. De overuren voor de opleidingen worden namelijk al gemaakt sinds 2015. Daar komt nog een bedrag van 10.000 euro bij als schadevergoeding aan de FNV. De rechter vindt dat de bond imagoschade oploopt als bedrijven zich niet houden aan afspraken die met de bond in een cao worden gemaakt. De FNV houdt Teijin Aramid eraan het vonnis nu uit te gaan voeren. Binnen een maand moeten de overuren betaald worden op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag met een maximum van 50.000 euro.

Hoger beroep

Compaijen is tevreden met de uitspraak, maar een woordvoerder van Teijin Aramid laat weten dat het bedrijf in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Lees ook:
- Teijin-vestiging Delfzijl blijft buiten schot bij reorganisatie
- Economie Delfzijl voelt minder coronapijn

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken
Deel dit artikel:

Recent nieuws