Opnieuw defect in elektriciteitskabel in de Waddenzee

De Norned kabel, een elektriciteitskabel tussen de Eemshaven en het Noorse Feda, is uitgevallen. De 580 kilometer lange kabel is in 2008 gelegd. De oorzaak van de storing is niet bekend.

Het uitvallen van de kabel kwam op een merkwaardig moment, want ook de Britned kabel tussen Nederland en Engeland en de Cobra kabel tussen de Eemshaven en het Deense Endrup lagen er donderdagavond uit. 'Echt een uitzonderlijke situatie', aldus een woordvoerder van netbeheerder Tennet.

Kabel mogelijk in april gerepareerd

De storing in de Britned kabel is er al sinds 8 december. Tennet is nog bezig met het herstel. De Norned kabel doet het sinds maandag niet. Tennet zoekt nog naar de oorzaak, maar denkt dat er een fout in de kabel zit ter hoogte van de Waddenzee. Volgens Tennet hangt het van de weersomstandigheden af wanneer de kabel weer gebruikt kan worden. In april zou de kabel weer in bedrijf kunnen zijn. De kabel is vaker uitgevallen.

De 325 kilometer lange Cobra kabel viel donderdagavond uit door een computerstoring. Die is intussen verholpen. De kabel, die nog maar een jaar in gebruik is, lag er tussen september en begin januari ook al uit. Dat kwam toen door een breuk. Met de fabrikant wordt binnenkort gekeken naar de oorzaak.

'We hebben voldoende andere elektriciteitsbronnen'

Volgens Tennet komt de stroomvoorziening in Nederland niet in gevaar, omdat er voldoende vermogen kan worden gehaald uit andere elektriciteitsbronnen, zoals centrales. Ook is Nederland via andere verbindingen voor stroom verbonden met bijvoorbeeld Duitsland en België. Met computersystemen houdt TenneT de kabels in de gaten. Absolute garantie voor het niet opnieuw uitvallen geeft de netbeheerder niet.

Lees ook:
- Breuk in Cobra-kabel gerepareerd

Meer over dit onderwerp:
Havens duurzaamheid
Deel dit artikel:

Recent nieuws