Krewerd wil bijzonder 'hotel' voor vogels en vleermuizen

Het wierdedorp Krewerd
Het wierdedorp Krewerd © Mario Miskovic / RTV Noord
Krewerd krijgt een toren voor zwaluwen, vleermuizen en andere beschermde diersoorten. Alle 43 huizen in het dorp worden versterkt. Tijdens deze werkzaamheden moeten de dieren een ander onderkomen hebben.
De toren moet volgens initiatiefnemer Fons Verheyen een monument worden voor het dorp.

Vooraf een oplossing

Uit berekeningen blijkt dat een groot deel van de spouwmuren en daken van de huizen versterkt moeten worden. Dat zijn nou net de favoriete plekjes van een aantal diersoorten. Omdat een deel daarvan beschermd wordt, moet daar vooraf een oplossing voor komen .
'We kunnen het hele dorp vol hangen met nestkastjes, dat zie je in Overschild. Ik vind het persoonlijk veel mooier om een klein monument op te richten dat van architectonische waarde is', vertelt Verheyen.

Monument over de gasellende

Daarom heeft hij een wedstrijd uitgeschreven onder de twintig architecten die meedoen aan Experiment Krewerd. Zij maken een ontwerp voor een faunatoren die moet verrijzen bij het trapveldje bij het haventje. De inwoners bepalen het winnende ontwerp.
'De toren moet het verhaal vertellen van de moeilijkheden die de bewoners hebben gehad. Niet alleen van de aardbevingen, maar ook van de rompslomp en de manier waarop er met de bewoners is omgegaan', vertelt Verheyen. De winnende architect krijgt duizend euro om het dierenhotel daadwerkelijk te bouwen.

Sneller en prettiger

Experiment Krewerd is een proefproject om de versterking sneller en prettiger voor bewoners te laten verlopen. De huiseigenaren hebben een eigen architect die met de bewoners bepaalt hoe de woning het beste kan worden versterkt. Ook is het dorp bezig om huizen van het gas af te krijgen en duurzame energie op te wekken.
'Inmiddels hebben alle architecten de voorlopige ontwerpen naar de Nationaal Coördinator Groningen gestuurd', zegt Verheyen. 'Op dit moment worden alle begrotingen berekend. Vervolgens willen we zelf de planning maken voor de uitvoering, want het dorp kan het niet aan als we alle veertig huizen tegelijk gaan aanpakken. Zoveel busjes passen er niet in.'