‘De tijd van waarschuwen is voorbij’

Wie vanaf zaterdagavond 21.00 uur zonder geldige reden op straat is, kan een boete van 95 euro verwachten. ‘De tijd van waarschuwen is voorbij’, zegt de politie, die de komende tijd ‘s avonds extra agenten inzet.

Zowel in de binnenstad van Groningen als op het platteland is er meer blauw op straat. Ook op provinciale wegen zullen extra agenten surveilleren.

‘We maken contact, en spreken aan om te vragen wat iemand op straat doet. Heeft iemand geen geldige reden, dan bekeuren we’, zegt Marieke Nell namens de politie.

Ontheffing

Mensen die voor hun werk na 21.00 uur op straat moeten zijn, hebben een ontheffing nodig van hun werkgever. ‘Als je zelf een goede reden hebt, omdat je mantelzorger bent, kan je zelf een verklaring downloaden op de website van de Rijksoverheid’, zegt Nell.

Mensen die in hun eentje met een aangelijnde hond lopen, hebben geen verklaring nodig.

Overigens wordt niet iedereen aangesproken, zegt Nell. ‘Als we iemand in een uniform van de politie langs zien komen, dan schatten wij in dat die naar zijn werk gaat. Maar als we helemaal niets zien, dan zullen we die persoon zeker aanspreken.’

Jas van Thuisbezorgd niet voldoende

Hoewel er in de afgelopen dagen een run ontstond op jassen van bezorgservice Thuisbezorgd, is het dragen van zo’n jas niet voldoende, volgens Nell. ‘Je moet een verklaring bij je hebben.’

Het meenemen van een valse verklaring ontraadt de politie: ‘Dan bega je een misdrijf. Daarvoor is de boete hoger dan 95 euro, en kan je eventueel zelfs in de gevangenis belanden.’

Evaluatie na enkele dagen

Na enkele dagen evalueert de politie de aanpak. Het kan zijn dat er na die tijd 's avonds minder agenten worden ingezet, mocht het aantal boetes meevallen.

Lees ook:
- Streep door alle evenementen in Groningen tot 1 juni
- Avondklok gaat er komen: acht vragen en antwoorden
- Het laatste nieuws in ons coronablog

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws