Van Foreest: 'Werd niet wakker met het idee dat ik zou winnen'

Na vijf opeenvolgende remises heeft Jorden van Foreest zijn eerste partij gewonnen bij het Tata Steel schaaktoernooi. Hij staat door zijn zege na zes ronden op de gedeelde tweede plaats in Wijk aan Zee.

De Groninger grootmeester speelt het hele toernooi al sterk. Hij deelde de punten met wereldtoppers als Magnus Carlsen, Fabiano Caruana en zijn landgenoot Anish Giri.

'Toen ik de loting zag, dacht ik dat het heel zwaar zou worden in de eerste paar ronden. Ik was dan ook heel blij met tweeënhalve punt uit vijf partijen', vertelt Van Foreest in een interview op de toernooiwebsite.

Blunder van Spaanse tegenstander

Een zege in de zesde ronde, tegen de Spanjaard Anton Guijarro, lag niet erg voor de hand. 'Ik heb een maand geleden nog met wit van hem verloren. Ik werd vanmorgen niet wakker met het idee dat ik zou gaan winnen', was hij duidelijk over zijn tegenstander. Maar Van Foreest kwam goed uit de opening, werd een keer verrast, maar profiteerde, toen de partij al redelijk ver gevorderd was, van een blunder van de Spanjaard.

Stijgen op de wereldranglijst

Van Foreest speelt zaterdag tegen Aryan Tari. De Noor deelde vrijdag het punt met de Franse nummer vijf van de wereld Vachier-Lagrave. Geen enkele tegenstander is wat dat betreft makkelijk te verslaan. Van Foreest wil dan ook nog niet denken aan een verbetering van zijn vierde plaats van vorig jaar bij het prestigieuze schaaktoernooi.

'Het gaat mij er nu voornamelijk om dat ik er ratingpunten bij krijg om te stijgen op de wereldranglijst.' Voordat het toernooi begon stond de jonge Groninger op de 66e plek. Een goede klassering in Wijk aan Zee brengt hem hoe dan ook weer terug in de top 50.

Lees ook:
- Van Foreest is moeilijk te verslaan in Wijk aan Zee
- Remise van Jorden van Foreest tegen wereldkampioen Carlsen
- Schaakgrootmeesters Van Foreest en Anish Giri in evenwicht

Deel dit artikel:

Recent nieuws