Dierenorganisaties willen nachtelijke vossenjacht verhinderen

Een vos.
Een vos. © Pixabay
De faunabelangenorganisaties Animal Rights en Fauna4life hebben bezwaar gemaakt tegen de ontheffing die de provincie Groningen heeft afgegeven voor de nachtelijke vossenjacht. Door de ontheffing mag Faunabeheer Groningen in vijf vogelweidegebieden vossen met behulp van lichtbakken afschieten.
De provincie Groningen verleende de ontheffing eind vorig jaar. De ontheffing was eerder met succes aangevochten door Animal Rights en Fauna4life. Maar na enige aanpassingen die de noodzaak ervan duidelijker moest maken, werd de ontheffing toch verleend.

Noodzaak afschot nog steeds niet aangetoond

Volgens Animal Rights en Fauna4life rammelt het document inhoudelijk nog steeds. 'Het is nog steeds niet aangetoond waarom er vossen in Groningen moeten worden afgeschoten', zegt secretaris Pauline de Jong van Fauna4life. 'Er is wel onderzoek gedaan naar de schade die vossen toebrengen aan weidevogels, maar dat was in andere gebieden. In de Groningse gebieden waar de ontheffing voor geldt, zijn minder vogels. En dat komt niet door vossen, maar door de manier waarop er landbouw wordt bedreven.'

Vos of weidevogel?

De tegenwerping van de provincie dat de faunaorganisaties voor de vos kiezen in plaats van de weidevogels gaat er bij haar dan ook niet in. 'Vossen leven vooral van muizen en konijnen', zegt De Jong. 'Bovendien leven vossen en weidevogels al honderden jaren naast elkaar. En er zijn ook andere roofdieren die een vogel kunnen eten.'
De ontheffing voor de nachtelijke vossenjacht geldt van januari tot juli voor de komende vier jaar. Het is niet bekend wanneer het bezwaar tegen de ontheffing in behandeling wordt genomen.