Tanken en shoppen in Duitsland mag niet meer met 'gewoon' mondkapje (update)

Groningers die vlak bij de Duitse grens wonen en gewend zijn bij de oosterburen te tanken of boodschappen te doen, moeten dat vanaf maandag met een medisch mondkapje doen. De 'gewone' mondkapjes zijn dan taboe in Duitse winkels en tankstations.

In plaats daarvan moeten mondkapjes gedragen worden die beter beschermen, met name van het type KN95/N95 of FFP2 of chirurgische mondkapjes. Geen zelfgemaakte mondkapjes dus.

Regel geldt ook in openbaar vervoer

Ook wie met trein of bus naar Duitsland reist, moet daar een mondkapje van deze categorie dragen. Op het niet dragen van deze mondkapjes worden boetes van 150 euro in het vooruitzicht gesteld. De mondkapjes die verplicht zijn, worden onder meer door verzorgend personeel in ziekenhuizen gedragen. Ze sluiten beter af en met name FFP2-mondkapjes beschermen niet alleen anderen, maar ook de drager tegen het virus.

Geen toegang met verkeerd mondkapje

De in ons land vaak gedragen niet-medische of zelfgemaakte mondkapjes zijn in Duitse winkels tankstations, treinen en bussen vanaf maandag niet langer toegestaan. Wie geen mondkapje uit de categorie KN95/N95 of FFP2 of chirurgisch mondmasker draagt, kan de toegang ontzegd worden tot openbaar vervoer, tankstation of winkel.

De verplichting om afstand te houden geldt ook bij het dragen van mondkapjes. De nieuwe maatregel geldt tot 14 februari.

In het oorspronkelijke bericht werd gesproken van 'een verbod op blauwe/witte mondkapjes, zoals we in Nederland veel zien'. Omdat er zowel medische als niet-medische mondkapjes met die kleuren zijn, ontstond hier verwarring over. Dit is in een update verduidelijkt.

Lees ook:
- Het laatste nieuws in ons liveblog

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws