'Friedrich en enkele collega's dreigden uit OMT te stappen'

Verscheidene leden van het Outbreak Management Team (OMT) overwogen het afgelopen jaar op te stappen. Zo ook microbioloog Alex Friedrich van het UMCG.

Dat meldt de Volkskrant. Volgens de krant hadden de wetenschappers, die het kabinet adviseren bij de bestrijding van het coronavirus, het gevoel dat zij niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici.

Doordat nieuwe maatregelen op zondag in het Catshuis al werden besproken en andere maatregelen op voorhand uitgesloten leken, slaagde het OMT er volgens de wetenschappers een dag later vaak niet in scherpere restricties erdoor te krijgen en werden sommige maatregelen bovendien later ingevoerd.

De bom barst

Enkele OMT-leden, waaronder Friedrich, uitten deze kritiek tijdens een vergadering eind september. Deze eindigde met de dreiging van een aantal leden om uit het OMT te stappen.

Uiteindelijk suste RIVM-baas Jaap van Dissel de boel door het OMT-overleg te verplaatsen naar de vrijdag, zodat het OMT-overleg nu steevast eerder is dan het Cathuisoverleg waar de politiek ook een zegje heeft.

Lees ook:

- Alex Friedrich wil strengere lockdown: 'Alles op alles tegen Britse variant'
- Het laatste nieuws in ons coronablog

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws