Martinitoren luidt elke avond avondklok in

De Martinitoren in Stad gaat elke avond tussen 20.30 uur en 20.40 uur de Ruimstraatklok luiden. Die klok geeft aan dat de straten leeg moeten zijn.

De huidige Ruimstraatklok hangt sinds de 18e eeuw in de Martinitoren. Eeuwen geleden werd er letterlijk een avondklok geluid, als signaal voor de burgers van een stad om zich in hun huizen terug te trekken.

Het Groninger Klokkenluidersgilde zal van 23 januari tot het einde van de aangekondigde avondklokperiode de Ruimstraatklok luiden. De avondklok duurt van 21.00 uur tot 04.30 uur.

Ruimstraatklok

De Ruimstraatklok is de dertiende klok in d'Olle Grieze. De klok wordt ook wel de Bierklok genoemd. Kroegen wisten vroeger dat ze na het luiden van die klok geen bier meer mochten schenken. Deze klok werd in 2018 voor het eerst in jaren weer geluid. Dat was destijds vanwege de klimaatactie. Ook aan het begin van de coronacrisis luidde de Ruimstraatklok een aantal maal.

De klok is de derde klok met deze functie. Eerdere klokken gingen in 1425 en 1584 verloren. De huidige Ruimstraatklok hangt er sinds 1764.

Lees ook:
- Avondklok gaat vanavond in: dit moet je weten

Deel dit artikel:

Recent nieuws