19 bewoners van door brand getroffen seniorencomplex slapen voorlopig ergens anders

De brandweer haalt bewoners met een hoogwerker van hun balkons
De brandweer haalt bewoners met een hoogwerker van hun balkons © Dennie Gaasendam
In een flat aan de Oostlaan in Veendam is zondagmiddag brand uitgebroken in een meterkast, waarna de rook zich verspreidde naar meerdere appartementen. Daardoor haalde de brandweer meerdere bewoners uit hun woning.
Er raakte uiteindelijk niemand gewond, meldde de brandweer. Wel raakten negentien appartementen op de bovenste verdieping van het seniorencomplex door rook- en roetschade zodanig beschadigd dat bewoners niet terug konden keren naar hun woning. Voor die mensen wordt tijdelijk een ander onderkomen geregeld.

Bewoners op balkons

Hulpdiensten kwamen met meerdere wagens ter plaatste, waarbij de brandweer via een hoogwerker bewoners van de bovenste etages van het seniorencomplex in veilige haven probeerde te brengen.
Volgens een ooggetuige stonden diverse bewoners op hun balkons en volgde een aantal bewoners op straat het verdere verloop van de reddingsoperatie.
Een bewoner die uit het appartement is gehaald, volgt de reddingsactie op straat
Een bewoner die uit het appartement is gehaald, volgt de reddingsactie op straat © Van Oost Media

Omgeving afgezet

Ook een traumahelikopter werd ingezet om hulp te verlenen. De brandweer zette de omgeving van de Oostlaan af zodat de hulpverleners de ruimte kregen om hun werk goed te kunnen doen. Omstanders werd ook nadrukkelijk verzocht zich aan de coronaregels te houden. Nadat de brand onder controle was, richtte de brandweer zich op het ventileren van de appartementen.

'Hele gang vol rook'

De 74-jarige Teun Gerrits, één van de bewoners van het appartementencomplex, schrok wel even toen rond 16.45 het brandalarm afging, vertelt hij. 'Ik rook wel wat, al had ik verder niet het idee wat er allemaal loos was. Maar binnen drie minuten waren politie, brandweer en ambulance er en stond de hele gang vol rook', blikt hij terug.
Gerrits bedacht zich niet en ging via de nooduitgang naar buiten. 'Maar ik had thuis nog wel een paar centen liggen, die heb ik eerst nog even meegenomen. En mijn telefoon', zegt hij grinnikend. Hoewel de bewoner er inmiddels om kan lachen, erkent hij dat het zweet wel even bij hem was uitgebroken. 'Ik ben niet zo kinderachtig, maar dit doet je wel wat. Ik denk niet dat ik prettig slaap vannacht.'