Lammie Drenth, die onderduikers in de oorlog hielp, op 93-jarige leeftijd overleden

De trouwfoto van Lammie Drenth gemaakt op 8 mei 1945
De trouwfoto van Lammie Drenth gemaakt op 8 mei 1945 © Fotograaf onbekend
Lammie Drenth, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers in Stadskanaal hielp, is op 93-jarige leeftijd overleden. Op de boerderij van haar ouders doken in de oorlog zestien mensen onder, van wie dertien van Joodse afkomst.
Dat meldt de NOS.
Drenth was dertien jaar toen de oorlog begon. Haar ouders openden de deuren van hun boerderij voor onderduikers. Die boerderij werd ook wel het 'Andere Achterhuis' genoemd.

NSB

Halverwege de oorlog ging ze in de administratie van het plaatselijke NSB-kantoor - het Kringhuis - werken. Een idee van haar vader, want zo zou Lammie kunnen ontdekken wanneer en waar er razzia's werden gehouden. Ze werd vanwege haar werk voor de NSB in de hele streek gepest en verloor al haar vrienden. Maar de boerderij kreeg nooit met een inval te maken. Alle onderduikers overleefden de oorlog.
Tijdens de oorlog werd Lammie verliefd op onderduiker Ben Kosses, die lesgaf aan onderduikkinderen, en raakte van hem in verwachting. Na de geboorte van hun dochter werd gedacht dat het het kind van een NSB'er was, maar niets bleek minder waar. Na de bevrijding trouwden Drenth en Kosses en werd ze joods. Over hun leven na de oorlog is niet veel bekend. De laatste jaren woonden ze in een seniorenflat in Amstelveen. Kosses overleed in 2016. Aan het eind van zijn leven was Drenth zijn mantelzorger.

Monument

Vorig jaar is in Stadskanaal een monument geplaatst om stil te staan bij wat er in het 'Andere Achterhuis' is gebeurd.
Waar Lammie Drenth aan is overleden, is niet bekend.