De geest van Théa

In de grote tv-studio is een ruimte ingericht voor de kandidaten voor de verkiezing van de Groninger van het Jaar. Ook familie en vrienden hebben er een plaatsje gevonden.
Een wachtkamer maar dan niet bij de dokter, maar voor de live-uitzending in de veel kleinere nieuwsstudio. De spanning is voelbaar. Niet bij twee meisjes. Twee kleuters, twee lieve onschuldige smoeltjes en blond haar met staartjes. Onmiskenbaar zusjes. De twee vliegen door de studio alsof het de mooiste speeltuin van de hele wereld is. Kirsten en Puck heten de wichtertjes. Het zijn de dochtertjes van Théa Plenter. Théa overleed in juli van dit jaar aan de vreselijke ziekte. Tot vlak voor haar dood mailde ze met journalist Anita Pepping over haar ziekte en de dagelijkse beslommeringen. De zeer persoonlijke mails werden afgedrukt in het Dagblad van het Noorden. Het raakte veel mensen. Héél véél mensen.

Nu, een half jaar later, zijn Anita én Thea postuum genomineerd voor Groninger van het Jaar. Haar man Henk vult bij deze verkiezing dapper het gat dat zijn vrouw ongewild heeft achtergelaten.
Programmaleider Jody Brouwer haalt de kandidaten op die aan de beurt zijn om plaats te nemen op de oranjebank bij Eva en Janine. Havengoeroe Harm Post, kunstschilder Henk Helmantel, biebelvertoaler Marten van Dijken en ook grunnegs repper Olaf Vos wordt uit de gelegenheidswachtkamer geplukt. Het gezelschap erin wordt steeds kleiner. Ze staren naar de grote tv-schermen hoe de andere kandidaten het er vanaf brengen. Af en toe een lachje of een bewonderend geknik. Dan is het de beurt aan Anita Pepping en Henk Plenter.
In de studiowachtkamer zit nu nog een dik handjevol mensen wanneer net als in de huiskamer het filmpje over Théa Plenter op de grote schermen te zien is. Kirsten en Puck zijn bij hun oma op schoot gekropen. Ze zien hun moeder bijna levensgroot voorbij komen. Met een duim in de mond biggelen zonder geluid tranen over hun wangen. Bart-Willem Jansen van ‘Mijn Tent is Top’ wrijft even met zijn hand over de rug van zijn geraakte vrouw Sandra. Zij hebben ook twee kleine kinderen.
Théa Plenter en Anita Pepping worden met ruime meerderheid verkozen tot Groningers van het Jaar. Na afloop van de uitzending zit de hele bups nog even bij elkaar in het mediacafé na te genieten van een glaasje champagne. De tv staat op Noord, waar Katja net met het nieuws begint. In de allereerste reportage over Groningers die in de kou zitten, zie je een monteur van de Energiewacht. Zomaar pardoes door onze verslaggever Leonie Albers aan z'n jas getrokken om mee te werken aan een nieuwsitem. Jelte Bruiniers heet de monteur. Het gezelschap wordt stil.
’t Is amper te geloven maar Jelte is de broer van Thea Plenter. Théa haar meisjesnaam is Bruiniers. Haar moeder, oma van Kirsten en Puck én dus ook de moeder van Jelte is ook in het mediacafé. Ze staart naar het scherm, waar ze haar zoon een kachel ziet repareren.
Henk Plenter weet de juiste woorden te vinden. "Toeval bestaat niet………." Théa had het zelf niet beter kunnen bedenken.