Nieuw Scheemda krijgt museum met landbouw-miniaturen

Zodra de coronapandemie het weer toelaat, gaat in Nieuw Scheemda het eerste landbouw miniaturenmuseum ter wereld open.

Wat we er zoal kunnen aantreffen? 'Trekkers, werktuigen, combines, hakselaars, kranen, nog wat grondverzet erbij. En dat alles op een schaal van 1:32', vertelt een trotse Dick Wierenga, die de landbouwwerktuigen van jongs af aan begon te verzamelen.

'Met koeien had ik niks, maar wel met trekkers'

Inmiddels heeft hij er zo'n 3000 bij elkaar, die straks kunnen worden tentoongesteld. Wierenga, die opgroeide als zoon van een boer: 'Met koeien had ik niks, maar wel met trekkers.'

Vanwege het coronavirus laat de opening van het museum nog op zich wachten. 'We moeten voorzichtig zijn', vindt Wierenga, die echter staat te popelen om zijn kennis over de imposante verzameling te spuien.

Bijzonder exemplaar

Een bijzonder exemplaar? 'Dat is bijvoorbeeld deze', wijst hij op een geel trekkertje op één van de planken. 'Die is behoorlijk zeldzaam. Dat is een Ford 5000 Supermajor, in de fabrieksuitvoering in het geel', dreunt Wierenga op.

Zo weet hij van al z'n kleinoden de ins en outs. 'Dit is bijvoorbeeld een Amerikaan', doceert hij. 'Dat noemen ze daar de Snoopy. Die heeft een knikbesturing. Hij lijkt op een trekker, alleen zit z'n motor wat verder naar voren.'

Duizenden euro's

De bijzonderste exemplaren staan achter glas in een vitrinekast. Daar staat voor duizenden euro's aan miniatuur trekkers, beaamt Wierenga.

Wanneer het museum officieel z'n deuren opent is dus nog ongewis: dat is afhankelijk van de pandemie.

Deel dit artikel:

Recent nieuws