Lopend Vuur: Er moet een tijdelijk verbod op demonstraties komen

Flinke rellen de afgelopen avond in diverse Nederlandse plaatsen. Van demonstreren tegen de avondklok of de coronamaatregelen lijkt nauwelijks sprake. Rellen, vernielen en plunderen lijkt het voornaamste doel van in ieder geval een deel van de deelnemers aan het protest.

Demonstreren is in de Nederlandse wet vastgelegd en het recht om te demonstreren wordt een groot goed genoemd. Wel moet de burgemeester van de gemeente waar men voornemens is te demonstreren daar toestemming voor geven, uit oogpunt van veiligheid.

De politie vraagt burgemeesters nu om tijdelijk demonstraties te verbieden. Het moet volgens de politie voorkomen dat relschoppers de demonstraties kapen en de confrontatie zoeken met de politie, zoals afgelopen weekend gebeurde.

De 25 burgemeesters die zitting hebben in het Veiligheidsberaad zien dat niet zitten. Ze willen 'echte demonstraten' de ruimte blijven geven, maar wel onder voorwaarden. 'Bijvoorbeeld een maximumaantal mensen. En eigenlijk zou het alleen bij daglicht toegestaan moeten zijn', stelt voorzitter Hubert Bruls.

Wat vind jij van deze kwestie?

Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de facebookpagina van Radio Noord.

Moet er een tijdelijk verbod op demonstraties komen? #edwinopnoord

Posted by Radio Noord on Monday, January 25, 2021

Olympische Spelen

'De Olympische Spelen moeten hoe dan ook doorgaan' was maandag ons Lopend Vuur. Van de 5.799 stemmers was 89 procent het daarmee oneens, 11 procent eens.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur
Deel dit artikel:

Recent nieuws