Groningse gemeenten innen meer belasting dan vorig jaar

Gemeentelijke belastingformulieren
Gemeentelijke belastingformulieren © ANP
In verhouding betalen inwoners van de gemeente Groningen het meeste aan gemeentelijke belastingen in de provincie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS analyseerde de begrotingen van nagenoeg alle gemeenten op zoek naar de verwachte belastinginkomsten. Voor 2021 verwacht Groningen ruim 190 miljoen aan belastingen binnen te krijgen. Omgerekend naar het aantal inwoners is dat 813 euro per persoon.
In 23 van de ruim 350 gemeenten in het land ligt het gemiddelde hoger, waaronder in Amsterdam, Rotterdam en toeristische gemeenten zoals de Waddeneilanden en enkele Zeeuwse gemeenten.

Belastingbetaler minste geld kwijt in Stadskanaal

Provinciale 'hekkensluiter' is Stadskanaal. Die gemeente verwacht dit jaar bijna vijftien miljoen euro aan belastingen op te halen, wat omgerekend neerkomt op gemiddeld 467 euro per inwoner; het laagste gemiddelde in de provincie.
Op Het Hogeland na rekenen de meeste gemeenten op hogere belastingopbrengsten dan vorig jaar. De grootste stijging is in Westerwolde: ruim tien procent. Pekela volgt met net géén tien procent stijging en in Groningen gaat het om een stijging van ruim zeven procent. In Het Hogeland blijven de inkomsten naar verwachting nagenoeg op hetzelfde niveau.
Van fusiegemeente Eemsdelta zijn bij het CBS geen gegevens bekend omdat de gemeente officieel pas sinds 1 januari van dit jaar bestaat.
Zoek jouw gemeente op voor de belastinginkomsten. Tekst gaat verder onder de grafiek.
Persoonlijke situatie geeft doorslag
De gemiddelde belastingopbrengst per inwoner wil niet zeggen dat iedereen ook precies dat bedrag aan gemeentelijke belastingen betaalt. Dat hangt namelijk af van je persoonlijke situatie.

Het CBS berekende de totale belastinginkomsten per gemeente en deelde dat door het totale aantal inwoners in die gemeente. Het zegt iets over de gemiddelde lastendruk in de desbetreffende gemeente.

Naast de belastingen die elke gemeente kan innen krijgen gemeenten ook geld van het Rijk uit het gemeentefonds om de wettelijke taken te kunnen uitvoeren.