Nog geen harde ‘nee’ tegen windmolens op zeedijk

Er lijkt zich een meerderheid in Provinciale Staten te vormen die windmolens op de zeedijk langs de Dollard niet ziet zitten. Coalitiepartijen GroenLinks en D66 neigen naar een ‘nee’, al durven ze zich nog niet keihard uit te spreken.

In het debat dat is aangevraagd door de Partij van de Dieren en de SP, spreken niet alleen oppositiepartijen als Groninger Belang, Forum voor Democratie en de Partij voor het Noorden zich uit; ook coalitiepartijen GroenLinks en D66 zeggen dat het initiatief van RWE Windpower om molens op de dijk te plaatsen niet past in de huidige provinciale plannen. Maar wanneer Statenlid Ankie Voerman (PvdD) beide partijen vraagt om een helder standpunt, wijzen zij naar het feit dat er nog geen formeel plan bij de provincie ligt.

Het waterschap kan creatiever handelen
D66-Statenlid Jurgen Elshof

Zeedijk valt buiten aangewezen gebied

De regels van de provincie schrijven voor dat windmolens nu in concentratiegebieden worden geplaatst. Mogelijke windmolens op de zeedijk bij de Dollard vallen niet in dat concentratiegebied.

'Wij hebben in het verleden gezegd dat een dergelijk plan ongewenst is', zegt fractieleider Hendri Meendering (GroenLinks). 'Wat ons betreft blijft dat zo.' D66-Statenlid Jurgen Elshof: 'Dit valt buiten de gebieden die zijn aangewezen.

PVV: 'Iedereen was toch ook tegen een kerncentrale?'

Coalitiepartij ChristenUnie wil zich formeel niet uitspreken. Ook gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) zet vooraf geen streep door een eventueel verzoek om windmolens op de zeedijk. Statenlid Dennis Ram (PVV) vindt dat gek. 'Er lag ook geen plan voor een kerncentrale. Maar in 2012 en 2019 was iedereen tegen een kerncentrale. Waarom konden de Staten en het college zich toen wel uitspreken en waarom kan dat nu niet?’'

Lees ook:
- Groninger Landschap: ‘Alles doen om windmolens op zeedijk tegen te houden'
- Wat Hunze en Aa’s betreft komen er windmolens op zeedijk
- Ook grootste partij Eemsdelta kritisch over plan voor windmolens op zeedijk

Meer over dit onderwerp:
EEMSDELTA duurzaamheid WATERSCHAP windmolens
Deel dit artikel:

Recent nieuws