Redding voor monumentale interieurs stapje dichterbij

Historische element van een plafond
Historische element van een plafond © FPS/Jos Schuurman
De Groninger gemeenteraad kijkt met lede ogen aan hoe historische elementen zoals plafonds en handgemaakte trapleuningen uit niet-monumentale panden worden gesloopt en daarom grijpen ze in.
De afgelopen maanden was er veel te doen rondom de sloop van monumentale interieurs in de stad Groningen. Met name in de Schildersbuurt ging de sloophamer in de aloude antieke schouwen, glas in lood ramen en plafonds. Politiek Groningen wil dat soort elementen graag behouden, maar er is geen juridische grondslag om die sloop tegen te gaan.

Sloopmelding

Die mogelijkheid is er nog altijd niet, maar de raad heeft wel afgedwongen dat de indiener van een sloopmelding te horen krijgt dat de eventueel te slopen historische elementen worden opgehaald door Stichting Monument en Materiaal.
Woonwethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) is blij met het plan dat vanuit de gemeenteraad komt. ‘Dit is wat er juridisch gezien ook maximaal haalbaar is’, laat hij weten. ‘We zouden er graag meer aan doen om deze zaken te beschermen.'

Actieve rol

Maar die mogelijkheid zie het stadsbestuur vooralsnog niet. 'We zouden er graag meer aan willen doen om het te beschermen. Deze motie vraagt ons om er een actieve rol te spelen en om stevige te ondersteunen.'