Raad Eemsdelta dringt aan bij provincie: geld verdubbeling N33 moet er komen

De N33 vlakbij Appingedam
De N33 vlakbij Appingedam © Mario Miskovic / RTV Noord
De gemeenteraad van Eemsdelta vindt dat de provincie snel op zoek moet gaan naar geld om de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam alsnog te verdubbelen. De partijen willen hier voor de zomer duidelijkheid over krijgen.
De provincie Groningen had 89 miljoen euro gereserveerd voor de verdubbeling van de weg. Tweederde daarvan wil Gedeputeerde Staten nu gebruiken om de tekorten bij de zuidelijke ringweg op te vangen.

'Onbegrijpelijk'

Die keuze zet kwaad bloed in Eemsdelta. Partijen benadrukken dat de verdubbeling van de tweebaansweg richting de Eemshaven en het industriegebied van Delfzijl van levensbelang is voor de regio.
'We vinden het onbegrijpelijk dat de provincie dit besluit heeft genomen', zegt CDA-fractievoorzitter Bert Raangs. 'De provincie wil dit gebied naar een hoger plan brengen, er was geld voor beschikbaar gesteld, en nu wordt plotseling de stekker uit het project getrokken.'
Tijdens een digitale raadsvergadering woensdagavond steunden de partijen unaniem een motie hierover. Daarin wordt Provinciale Staten opgeroepen om niet akkoord te gaan met de verschuiving van het geld naar de ringweg.

Partijen starten lobby

Provinciale Staten debatteert volgende week woensdag hierover. Partijen in Eemsdelta willen nog voor het weekend bij elkaar komen om hun collega's in de Staten ervan te overtuigen hier niet in mee te gaan.
Lukt dan niet, dan wil de raad dat het provinciebestuur op zoek gaat naar andere gelden om het project door te laten gaan. VVD-wethouder Hans Ronde laat weten dat daar haast bij is: 'De tijd dringt, want in april moet driekwart van het budget binnen zijn om het startsein te kunnen geven.'

Economie stimuleren

Vanuit de Eemsdelta-regio is brede steun voor de lobby. Ook de gemeenten Het Hogeland en Midden-Groningen zetten zich in voor de verdubbeling van de N33. Daarnaast hameren Groningen Seaports en Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta er ook op dat het project doorgaat om de bedrijvigheid en economie te stimuleren.