Rederij MSC betaalt 3,4 miljoen euro schadevergoeding na containerramp

Containers dobberden lange tijd rond op zee
Containers dobberden lange tijd rond op zee © ANP
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft na lang onderhandelen een akkoord bereikt met rederij MSC over de afwikkeling van de schade van de containerramp in het Waddengebied van twee jaar geleden. Het bedrijf betaalt 3,4 miljoen euro.
Dat meldt demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen donderdag.
Het schadebedrag is een vergoeding voor de kosten die het Rijk, andere overheden en natuurorganisaties hebben gemaakt bij het bestrijden van de containerramp.

Ook voor toekomstige kosten

Daarnaast zit er een bedrag in voor kosten die in de toekomst mogelijk nog gemaakt moeten worden, omdat nog niet alle containers en de inhoud daarvan zijn teruggevonden. Ook zit er een vergoeding in voor gemaakte juridische kosten en onderzoek naar de ecologische gevolgen van de ramp.

Honderden containers overboord

Containerschip MSC Zoe verloor in 2019 kort na de jaarwisseling 342 containers in de Noordzee. Een deel van de inhoud spoelde aan op de stranden van de Waddeneilanden en de kust van Groningen en Fryslân. Dat leidde tot chaotische taferelen.
In totaal zijn 299 containers of delen daarvan teruggevonden. De rest is nog zoek. Ook liggen delen van de inhoud ver uit elkaar verspreid op de zeebodem. Het is heel lastig om die resten te vinden en op te ruimen.
© Jan Hendrik Rademaker

Vergoeding voor kapotte visnetten

In het schadebedrag is een kleine drie ton opgenomen voor het zogenoemde 'Fishing for Litter-project'. Daarbij belandt een deel van het afval in de netten van vissers, die het verzamelen.
Nog eens 800.000 euro is bestemd voor eventuele schoonmaakacties in de toekomst op de stranden. De kans bestaat dat met name bij zware storm alsnog een deel van de inhoud van de containers aanspoelt. De kosten van het opruimen daarvan vergoedt het concern ook.
plastic korrels op het strand van Schiermonnikoog
plastic korrels op het strand van Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Onderzoek naar gevolgen plastic bolletjes

Naast afval kwamen veel plastic bolletjes in het Waddengebied en de kuststreken terecht. In opdracht van Rijkswaterstaat zijn kort na de ramp wetenschappers gestart met onderzoek naar de ecologische gevolgen daarvan.
Er wordt gekeken wat het effect is op planten, dieren en het complete ecosysteem in de Waddenzee. De uitkomst daarvan wordt binnenkort verwacht, zo meldt Van Nieuwenhuizen.

Toekomstige milieuschade gedekt

Mocht uit het ecologisch onderzoek blijken dat er in de toekomst sprake is van milieuschade, dan staat de verzekeraar van MSC garant voor zeven miljoen euro. Voorwaarde is wel dat dan vaststaat dat de containerramp met de MSC Zoe de oorzaak is van de schade en de reder dus ook aansprakelijk gesteld kan worden.