Vangrail langs Van Starkenborghkanaal komt er

De weg langs het Van Starkenborghkanaal
De weg langs het Van Starkenborghkanaal © Jan Been/RTV Noord
De gemeenteraad van Westerkwartier heeft gisteravond ingestemd met de komst van een vangrail langs het Van Starkenborghkanaal tussen Gaarkeuken en Stroobos.
Een ruime meerderheid ging akkoord met het plan. De voltallige oppositie stemde tegen; de partijen vinden dat de weg niet veiliger wordt door er vangrails te plaatsen en stellen dat er snelheidsbeperkende maatregelen nodig zijn.
Verantwoordelijk wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi zegde toe te onderzoeken of een verlaging van de maximumsnelheid naar 60 kilometer per uur mogelijk is.

Meerdere dodelijke ongelukken

Met de aanleg van de vangrail gaat een langgekoesterde wens van coalitiepartij VZ Westerkwartier in vervulling. Vanwege meerdere dodelijke ongelukken langs het kanaal pleitte de partij in de voormalige gemeente Grootegast al voor een vangrail, maar als oppositiepartij vond VZ daarvoor destijds geen meerderheid in de gemeenteraad.
Toen de partij in de nieuwe gemeente Westerkwartier wél in de coalitie kwam, werd een nieuwe poging ondernomen. Die heeft nu wel tot het gewenste resultaat geleid.

Vangrail wordt 5,5 kilometer lang

De vangrail, die aan de noordzijde van het kanaal komt te liggen, heeft een lengte van 5,5 kilometer. Daarvan komt 125 meter in de Friese gemeente Achtkarspelen te liggen. Rijkswaterstaat (eigenaar van het kanaal), Waterschap Noorderzijlvest en Wetterskip Fryslân (eigenaren van de bermen) en Achtkarspelen steunen de aanleg van de vangrail.
De vangrail kost in totaal 335.000 euro, waarvan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 131.000 euro voor haar rekening neemt. De gemeente Achtkarspelen betaalt 10.000 euro.