Delfzijlsters kunnen vanaf juni weer naar het strand

Na bijna tien jaar komt het einde in zicht van het Marconi-project in Delfzijl. De dijk is verhoogd, het strand is vernieuwd en er is een nieuwe brug gebouwd naar het centrum van de stad.

Met een kleine marge inbegrepen hoopt de gemeente Eemsdelta dat de aannemer het in juni het oplevert, vanwege het coronavirus vijf maanden later dan gepland.

Ingreep

Het project is bedacht om de havenstad beter te verbinden met de Waddenzee. Door de stijging van de zeespiegel moest de dijk worden verhoogd. Gemeente, provincie en andere instanties grepen dat moment aan om het gebied te vernieuwen.

Het strand is vergroot, er zijn kwelders aangelegd, er is een camperparkeerplaats gekomen en een nieuwe brug verbindt het centrum met de strandboulevard.

Corona treft bouw

'Het lijkt bijna gereed, maar er moeten nog het een en ander worden afgewerkt', zegt wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta). 'Er moeten nog bankjes komen, verlichting en een aantal monumenten moet worden teruggeplaatst. Het streven is 1 mei, maar we willen onszelf wat tijd gunnen en koersen op juni.'

De laatste loodjes (Foto: Martin Drent/RTV Noord)

Door het coronavirus werden verschillende bouwmaterialen later geleverd. Daardoor moeten Delfzijlsters iets langer wachten om weer op het strand te kunnen, nadat het vier jaar geleden gesloten werd vanwege de werkzaamheden.

Blinden-proof

De opgang naar de dijk is geschikt gemaakt voor mindervaliden en blinden en slechtzienden. Inwoonster Janny Bolhuis uit Delfzijl heeft meegedacht aan deze maatregelen. Ze is zelf blind en weet daardoor als geen ander wat deze doelgroep nodig heeft om het bereikbaar te maken.

'Op de dijk kon geen blindegeleidelijn komen, waarbij je kunt voelen waar je loopt. Daarom hebben we de leuning van de brug door laten lopen over de dijk', zegt Bolhuis. 'Op die manier kom ik op het strand.'

Janny Bolhuis is blind en dacht mee over de toegankelijkheid (Foto: Martin Drent/RTV Noord)

Doordat het een nieuw gebied is, zal ze de eerste keren onder begeleiding de omgeving moeten verkennen. Uiteindelijk zal ze er straks zelfstandig kunnen lopen. 'Je moet even trainen, maar op den duur kan ik het zelf', zegt Bolhuis.

Mocht het in april mooi weer worden, kunnen Delfzijlsters dan al met zwembroek en badlaken naar het strand? Menninga: 'April wordt nog even te vroeg, maar ik hoop dat we daar rond Pinksteren weer kunnen staan en met inachtneming van alle regels een klein feestje kunnen vieren.'

Lees ook:
- Houten brug voor Delfzijl nadert voltooiing
- Nieuw strand en boulevard Delfzijl zijn eind dit jaar klaar

Deel dit artikel:

Recent nieuws