Cel voor bedreigen ex-vriendin, zoontje en ex-schoonouders

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Tristan Braakman/RTV Noord
Voor het bedreigen van zijn ex-vriendin, hun zoontje en haar ouders uit Zuidlaren moet een 35-jarige man uit Groningen de cel in. De rechter in Assen veroordeelde hem tot tien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. Omdat de man in een proeftijd zat, komen daar nog twee maanden onvoorwaardelijk bij.
Tussen oktober 2019 en eind augustus vorig jaar uitte hij de dreigementen via zijn status op WhatsApp. Hij veranderde regelmatig de teksten die erop stonden en richtte ze telkens aan zijn ex en haar ouders. Daarbij betrok hij ook hun jonge zoontje.
De officier van justitie beschreef de uitingen op WhatsApp tijdens de rechtszaak twee weken geleden als 'teksten waar de honden geen brood van lusten'. De Groninger begon daarmee toen zijn ex-vriendin al een tijd van hem weg was. De man, die eerder is veroordeeld voor huiselijk geweld en stalking van de vrouw, mocht zijn zoontje niet meer zien.

Boos over alimentatie

Wel moest hij 250 euro per maand alimentatie betalen. In zijn WhatsApp-statussen dreigde hij zijn ex en hun zoontje om het leven te brengen en ook haar ouders wat aan te doen. Ook maakte hij zijn ex-schoonvader uit voor pedofiel. De teksten waren voor iedereen in zijn contactenlijst zichtbaar. 'Je kind niet mogen zien en wel 250 euro alimentatie. Ik maak jullie liever dood', was één van de teksten die hij als status invulde.

Nieuwe dreigementen

Nadat hij in maart vorig jaar was opgepakt en ook weer vrijgelaten, begon hij na een tijdje weer opnieuw met de dreigementen. Hij bekende wel dat hij de teksten had gemaakt van vóór maart, maar dat hij daarna niets meer fout gedaan had. Mogelijk was zijn account in die periode gehackt, zei hij tijdens de rechtszaak. Dat gelooft de rechter niet.
Omdat de teksten vergelijkbaar waren met de eerdere dreigementen en er geen aanwijzingen zijn dat zijn WhatsApp-account echt gehackt is geweest, vindt de rechtbank dat er genoeg bewijs is dat de Groninger ook de man achter de dreigementen van vorig jaar zomer is.
De man moet wanneer hij vrijkomt worden begeleid door de reclassering. Ook mag hij de komende jaren geen contact opnemen met zijn zoontje, zijn ex en haar ouders.