Eerste Groningse vaccinatiespuit krijgt plek in Universiteitsmuseum

Harm Wedman krijgt als eerste in Groningen het coronavaccin
Harm Wedman krijgt als eerste in Groningen het coronavaccin © Beppie van der Sluis/RTV Noord
De voorwerpen die gebruikt zijn bij het toedienen van het eerste coronavaccin in Groningen, worden opgenomen in de collectie van het Universiteitsmuseum in Stad. Het gaat om de ampul, de spuit en een aantal andere voorwerpen die bij de vaccinatie zijn gebruikt.
De eerste Groningse prik werd op 6 januari gezet bij verpleegkundige Harm Wedman van het UMCG. Hij kreeg het BioNTech/Pfizer-vaccin tegen corona toegediend.
Dinsdag draagt bestuursvoorzitter Ate van der Zee van het UMCG de eerste vaccin-ampul en -spuit over aan Cisca Wijmenga, rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Universiteitsmuseum wil de voorwerpen aan het publiek presenteren in een nieuwe tentoonstelling.

'Spullen met grote betekenis'

Volgens Wijmenga horen de vaccinatie-voorwerpen bij de geschiedenis van de medische wetenschap in Groningen. 'Het zijn op zich heel gewone spullen, maar met een grote betekenis. We beleven een historische periode, nu wereldwijd mensen gevaccineerd worden tegen een nieuw virus. De vaccins worden gezien als de toegangspoort naar een nieuw tijdperk. Ik vind het heel bijzonder om de eerste vaccin-ampul in onze collectie op te nemen. We gaan er hier in het museum goed op passen.'
Verpleegkundige Harm Wedman krijgt zijn vaccinatie
De eerste vaccinatie