Van Foreest strijdt in tiebreak met Giri om titel Tata Steel-schaaktoernooi

Jorden van Foreest met op de achtergrond zijn landgenoot Anish Giri
Jorden van Foreest met op de achtergrond zijn landgenoot Anish Giri © Olaf Kraak/ANP
Jorden van Foreest heeft zich op het Tata Steel-schaaktoernooi geplaatst voor de tiebreak die moet beslissen over de toernooizege. De grootmeester uit Groningen versloeg in de laatste ronde in Wijk aan Zee de Zweed Nils Grandelius en kwam daarmee op 8,5 punten uit 13 ronden.
Van Foreest neemt het op tegen Anish Giri en daarmee is de tiebreak een Nederlands onderonsje. Giri stond voor de laatste ronde nog alleen bovenaan en was bij winst zeker geweest van de toernooizege. Even leek het op de slotdag toch nog helemaal mis te gaan voor de Nederlandse nummer 1, maar hij maakte uiteindelijk een moeizame remise tegen de Spanjaard David Anton Guijarro.
Voor Van Foreest ging het tijdens de laatste reguliere partij een stuk gemakkelijker. Hij sloot het toernooi af in stijl. Van Foreest kreeg tegen Grandelius z'n voorbereiding op het bord en speelde het daarna prachtig uit.

Snelschaken

Om 18:00 uur begint de tiebreak en wordt bepaald wie de eerste Nederlandse winnaar wordt van het toernooi sinds Jan Timman in 1985.
De tiebreak bestaat uit twee snelschaakpartijen waarbij beide spelers vijf minuten bedenktijd hebben voor de hele partij. Is de stand dan nog gelijk dan beslist een zogenoemde armageddon-partij het toernooi. In deze snelschaakpartij heeft de zwartspeler minder tijd op de klok, maar wordt die wel uitgeroepen tot winnaar als de partij in remise eindigt.

Vrienden

De 21-jarige Van Foreest en de 26-jarige Giri zijn vrienden van elkaar. Ook hielp Van Foreest zijn landgenoot tijdens een trainingskamp vorig jaar met de voorbereiding op het Kandidatentoernooi, het toernooi dat bepaalt wie het tegen de Noor Magnus Carlsen op mag nemen om het wereldkampioenschap. Het kandidatentoernooi wordt later dit jaar afgemaakt.
Ook de Amerikaan Fabiano Caruana en de Iraniër Alireza Firouzja mochten voor aanvang van de laatste ronde nog hopen op een toernooizege in Wijk aan Zee. Titelverdediger Caruana kwam in zijn partij tegen de Noor Aryan Tari echter niet verder dan remise.
Firouzja won wel, maar plaatste zich niet voor de tiebreak vanwege het onderlinge resultaat.

Kansen gegrepen

Hoe de tiebreak ook eindigt, Van Foreest kan terugkijken op een geweldig toernooi. Om als een van de laagst geklasseerden gedeeld bovenaan te eindigen moet je in bloedvorm verkeren. De paar keer dat hij tijdens het toernooi in gevaar leek te komen pareerde hij het ogenschijnlijk eenvoudig en de kansen die hij kreeg greep hij met beide handen aan.