Dat vinden de mensen leuk

Mensen praten en klagen veel over de media. Wat velen niet weten, is dat het andersom nog veel erger is. U wilt niet weten hoe vaak er over u (lezer, kijker, luisteraar) wordt geluld op de redacties. En terecht. Want laten we eerlijk zijn, er valt werkelijk geen peil op u te trekken.
Ach, verzucht de oudere krantenjournalist, vroeger was het zo overzichtelijk. Wij maakten verhalen, u las ze. De krant was een mijnheer. En die duldde geen tegenspraak. Als u heel boos over iets was, kon u een ingezonden brief schrijven. Daar werden door de redactie de vieze woorden uitgeknipt, en vervolgens werd het schrijfsel flink ingekort, want het moest natuurlijk wel in het kolommetje passen dat wij voor u hadden gereserveerd.
(Ik kan nu een heel verhaal gaan houden over hoe de televisie dat heeft veranderd, maar, zo blijkt uit onderzoek, dat trekt u niet. Het moet kort, anders haakt u af. Daarom gelijk maar naar internet, eerst ff een plaatje).
Met de komst van internet is alles veranderd. U kunt zelf een nieuwssite beginnen, en u kunt ook direct reageren op nieuwsfeiten. U kunt zelf kiezen wat u wil lezen of bekijken. Sinds de komst van internet kunnen wij op de redactie bijvoorbeeld zien welke nieuwsberichten het populairst zijn. We pakken er gewoon een lange lijst met nieuwsberichten bij, en we kunnen dan precies zien welk nieuwsfeit het vaakst is aangeklikt.
Ik kan me de dag nog goed heugen dat zo'n overzicht voor het eerst over de redactie werd verspreid. Het werd een beetje stil, er werd wat gemompeld ("dat internetpubliek is toch anders, hè"). Een aantal van ons ging die dag wat eerder naar huis. Het ei van de verwarring was gelegd.
Het lijstje met de populairste nieuwsberichten kwam, voorzichtig gezegd, niet helemaal overeen met het beeld dat wij van u hadden. Nou vraagt u zich natuurlijk af welk soort berichten het meest worden gelezen. In het volgende weblog meer daarover. En een testje. Heeft te maken met het plaatje hierboven. Is leuk, let maar op.