Ter Apel kleurt oranje, maar wel met aangepast programma

De carnavalsvlaggen in de straten van Ter Apel hangen er weer
De carnavalsvlaggen in de straten van Ter Apel hangen er weer © Julian Spa/112 Groningen
Ter Apel gaat de komende twee weken weer door het leven als ’t Klooster & de Wieke, de carnavalsnaam van het dorp. Alleen dit jaar wel met een aangepast programma.
'Je moet wat hè?', zegt ceremoniemeester Bernard Hazenberg. Vanwege corona is de traditionele carnavalsoptocht afgelast en ook is er dit jaar geen feesttent in het dorp.
Maar de carnavalsvereniging gaat niet bij de pakken neerzitten en kijkt naar wat wel kan. 'Twee weken voor carnaval versieren we Ter Apel altijd om in de sfeer te komen', zegt Hazenberg. Dat hebben ze dit jaar dus ook gedaan.

Versierde straten, tuinen en huizen

Ook de inwoners helpen een handje door vlaggen op te hangen en diegenen die een stap verder willen gaan kunnen de creativiteit kwijt door zich op te geven voor een 'versier je huis/tuin competitie'.
Ook is er aankomend weekend een pubquiz voor trouwe deelnemers aan de optochten. De grote (online) show volgt een week later.
We gaan bingoën in een modern jasje
Bernard Hazenberg - ceremoniemeester
Op 13 februari organiseert de carnavalsvereniging namelijk een online muziekbingo. Er wordt dan niet gebingood met cijfers, maar muzieknummers van artiesten. 'Bingoën in een modern jasje', noemt Hazenberg dat.

Ondanks de pijn, toch een mooi feestje ervan maken

Voor hem is deze vorm van carnaval vieren wel even wennen: 'Het doet wel even pijn', zegt hij. 'Als geboren en getogen Ter Apeler is het lastig om carnaval op een andere manier te vieren.'
Nu Hazenberg voor een camera komt te staan zal dat ook lastig zijn, beaamt hij: 'Het gevoel van de mensen en de sfeer is anders. Maar we gaan er zeker een feestje van maken.'