Jorden van Foreest is na 'epische finale' de 'man van het moment'

Jorden van Foreest met zijn secondant Max Warmerdam vlak na de toernooiwinst
Jorden van Foreest met zijn secondant Max Warmerdam vlak na de toernooiwinst © Jurriaan Hoefsmit/Tata Steel Chess
De onverwachte winst van Jorden van Foreest op het Tata Steel-schaaktoernooi houdt de gemoederen bezig, binnen de schaakwereld en daarbuiten. Op Twitter kreeg de Groningse grootmeester vele loftuitingen en werd teruggeblikt op de spectaculaire ontknoping in Wijk aan Zee.
Tex de Wit had genoten van de tiebreak. Hij is behalve redacteur bij Zondag op Lubach ook een sterke schaker. De Wit zag niets minder dan een 'historische winst' in een 'epische finale'.
In die allesbeslissende snelschaakpartij vlogen de stukken letterlijk door de lucht. Daarom was het - ook voor topschakers als de Engelse oud-winnaar Nigel Short - soms lastig om te volgen.
Toen het stof neergedaald was bleek Van Foreest zijn landgenoot Anish Giri te hebben verslagen. Succes kent vele vaders, maar we wisten niet dat Short daar één van was.
Wereldkampioen Magnus Carlsen is voorafgaand aan elk toernooi dat hij speelt de grote favoriet. Hij wint ook vaak, maar als-ie dan een keer verliest kan hij dat niet altijd even goed hebben.
Carlsen, zevenvoudig winnaar in Wijk aan Zee, heeft op Twitter al jaren een 'fittie' met verliezend finalist Giri. De Nederlander leek aanvankelijk op de 58ste zet door z'n vlag te zijn gegaan, net voordat hij de 60ste zet bereikte en er wat tijd bij zou krijgen. Carlsen kon het niet laten wat zout in de wonden van Giri te strooien.
Waarop Giri dan weer gevat reageerde en Carlsen fijntjes wees op z'n bijrol in Wijk aan Zee.
Jorden van Foreest staat als winnaar natuurlijk ver boven dit soort verbale stoeipartijen. De eindzege van het belangrijkste schaaktoernooi ter wereld komt totaal onverwachts, ook voor hemzelf. Van Foreest liet zich zelfs ontlokken dat hij dit waarschijnlijk nooit meer evenaart. Kortom, het is een jongensdroom die uitkomt.
Een jongensdroom voor the man of the moment. Ook Max Warmerdam is vanzelfsprekend erg blij met dit resultaat. Als secondant van Jorden van Foreest heeft hij een aanzienlijk aandeel in het resultaat, al geeft hij - zoals een goed secondant betaamt - alle credits aan z'n baas en goede vriend Jorden.
Felicitaties kwamen uit binnen- en buitenland. Van Foreest is de eerste Nederlander na Jan Timman in 1985 die het toernooi op z'n naam schrijft. De tijd dat Nederlandse schakers als kanonnenvoer dienen in Wijk aan Zee ligt definitief achter ons, vindt oud-wereldkampioen Garry Kasparov.
De Nederlandse grootmeester Ivan Sokolov is oud-coach van Van Foreest en speelde jarenlang voor de Groningse verenigingen Groninger Combinatie en SISSA. Ook Sokolov was erg te spreken over het eclatante succes van zijn oud-pupil.
Grootmeester Judit Polgar, de beste vrouwelijke schaker uit de historie, zet nog even voor ons op een rijtje welke 'great players' Jorden allemaal voorbleef in Wijk aan Zee.
De finale verliep zoals gezegd chaotisch. Schaakmeester Stefan Kuipers had daar wel een mogelijke verklaring voor.
Schaakjournalist en fotograaf Bart Beijer vindt het jammer dat hij er dit jaar niet bij kan zijn in Wijk aan Zee. Daarom grasduint hij door z'n archief en deelt hij z'n foto's met de wereld via Twitter. Zoals die ene dag, drie jaar geleden, toen het Tata Steel-schaaktoernooi Groningen bezocht. Mooie plaatjes!
In het schaakcafé in Stad zou het normaal gesproken groot feest zijn geweest vanavond op de clubavond van SISSA. Van Foreest is nog steeds lid van de schaakclub en was misschien zelf ook nog wel even langsgekomen.
Sommigen vinden dat er te veel aandacht aan schaken wordt besteed en anderen zeggen dat het eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. En je hebt degenen die vinden dat schaken nog wel wat meer in de spotlights mag staan.
Wij voelen ons niet aangesproken. Want ondanks dat het Proeflokaal Hooghoudt net als alle andere horeca gesloten is, opende het toch de deuren voor RTV Noord. Grootmeester Sipke Ernst en schaaktrainer Geon Knol proberen de stunt van hun oud-pupil te verklaren.
Het resultaat is vanavond te zien in Noord Vandaag om 18:00 uur.